Aveau datorii de sute de mii de lei, dar nu știau de ele: ”Nu am de unde să plătesc așa mult!”

0
927

La Ionești, taxele și impozitele nu au mai fost recuperate de la cetățeni încă din anul 2017, iar trecerea timpului a acumulat datorii de sute de mii de lei. Totul s-a întâmplat pe timpul mandatului fostului primar, iar acum cetățenii trebuie să scoată din buzunar chiar și 10.000 de lei.

Nu mai puțin de 500.000 de lei trebuie să recupereze în Primăria Ionești de la localnici. Banii provin din taxe și impozite neachitate de ani buni. Totul ar fi pornit de pe vremea fostului primar. Acesta le-ar fi promis oamenilor că nu mai este nevoie să plătească dările către stat. Astfel, unii s-au trezit acum că au de plătit chiar 10.000, însă fără a avea habar că au bani de dat către statul român. Un localnic avea de achitat taxe pentru o mașină, însă primarul i-a promis că-l ajută.

”Nu am știut. A zis de ea că lasă că ți-o radiez eu și acum mi-au venit impozitele. Aveți mult de plată? 90 și ceva de milioane, aproape suta. De unde să am să plătesc? Nu am de unde. Am o pensie de 15 milioane. Îmi opresc 5 milioane din ea. Mi-a zis: lasă că plătesc eu și m-am trezit cu poprire pe pensia pe caz de boală”, spune un localnic.

Alții nici nu vor să audă de așa ceva: ” Ce nu au făcut ei, ne pune nouă în spinare? Să plătească ei!(…)Trebuia primarul cel vechi de prima dată să vorbească cu oamenii să dea anul acesta cât au, anul viitor tot așa, să nu se strângă banii(…)Am auzit că spunea să nu plătească, că se rezolvă”, mai spus câțiva cetățeni.

Primăria are de recuperat mai bine de jumătate de milion de lei de la cetățeni, termenul limită fiind luna martie a anului viitor: ”Avem de recuperat în jur de 5 miliarde lei vechi, sume care sunt compuse din debitele la zi plus accesoriile, ele depășesc cu mult debitele.  Avem un termen limită pentru a recupera o parte din aceste sume. Termenul dat de Curtea de Conturi este până în martie 2022”, spune Sorin Lambu, primarul din Ionești.

Fostul edil se apără și spune că vinovat se face actualul primar: ”El îi chema în birou la el și le spunea să nu plătească taxele și impozitele că le rezolvă el. Îi punea pe oameni să facă cereri către mine prin care trebuia să spună de ce trebuie să plătească aceste taxe și impozite”, spune Marian Tătaru, fostul primar.

În cazul în care nu se respectă decizia Curții de Conturi, majorările și penalitățile vor și mai mari, iar oamenii vor fi nevoiți să scoată și mai mulți bani din buzunare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here