Consultații contra cost la medicii de familie, de la 1 februarie

0
743

Începând cu 1 februarie 2024, pacienții din România ar putea plăti pentru consultațiile la medicul de familie, ca urmare a unei hotărâri radicale luate în contextul protestelor medicilor de familie. Decizia vine în urma tensiunilor dintre medicii de familie, specialiștii din ambulatorii și Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).

Protestele au atins apogeul pe 18 ianuarie 2024, când peste 200 de medici din Cluj au manifestat în fața sediului CNAS pentru a atrage atenția asupra scăderii bugetului destinat sectorului medical.

Asociația și Patronatul Medicilor de Familie din Cluj au comunicat că, începând cu 1 februarie 2024, consultațiile medicale nu vor mai fi oferite gratuit. Dacă se întâmplă acest lucru, pacienții vor fi nevoiți să suporte costuri pentru accesarea serviciilor medicale primare.

Până în prezent, medicilor specialiști li se plătește 30 de lei pentru o consultație, însă tariful ar urma să scadă la mai puțin de 20 de lei. Atât medicii din ambulatorii de specialitate, cât și medicii de familie au anunțat că nu vor mai încheia acte adiționale cu CNAS. Așadar, pacienții ar putea suporta direct coturile consultațiilor.

Dacă problemele nu se rezolvă, din luna februarie, pacienții români vor trebui să aloce cel puțin 40 de lei pentru:

  • o consultație
  • rețetă
  • trimitere medicală

Costul unei consultații într-un ambulatoriu de specialitate ar putea ajunge la minim 50 de lei, însă tariful poate varia în funcție de specializare.

Pentru investigații medicale mai complexe, pacienții se pot confrunta cu costuri considerabile, care ar putea depăși sute de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here