Controale masive pentru verificarea averilor românilor! ANAF a descoperit 20 de miliarde de euro neimpozitate

0
231

ANAF va desfășura de la 1 iulie controloare masive pentru a verifica sursa averilor fiecărei persoane. Sunt peste 560.000 de români care au avut venituri neimpozitate de 20 miliarde de euro în perioada 2016-2019, potrivit șefului instituției, Lucian Heiuș.

„Am dat o sarcină Direcției Generale de Control Venituri Persoane Fizice să-mi facă o analiză de risc și am pornit de la 20 de milioane de CNP-uri. Făcându-se această analiză de risc, am constatat cu stupoare și cu revoltă că 561.000 de persoane au acumulat între 2016-2019 (anul 2020 în finalizăm în septembrie, iar 2021 la sfârșitul anului) o diferență între veniturile estimate de noi și cele declarate și impozitate de 20 miliarde euro”, a spus Heiuș vineri, într-o conferință de presă.

Aceste sume au fost descoperite după ce ANAF a urmărit ce bunuri a achiziționat fiecare persoană în parte, cum au evoluat sumele în conturile bancare, cu ce sume și-au creditat propriile societăți și cu ce sume și-au majorat capitalurile la societățile pe care le dețin, anunță știrileprotv.ro.

„Legea spune că dacă există o diferență de 10% dintre venitul estimat și cel declarat, dar nu mai puțin de 50.000 de lei, deja există o neconcordanță la declarare. Există deja un risc în acest domeniu. 20 de miliarde de euro în 4 ani la 560.000 de oameni. Nu se mai poate continua în acest mod. Fiscul din România trebuie să facă ceea ce face tot Fiscul din lume. Trebuie să controlăm și să verificăm veniturile și modul de dobândire de la persoanele fizice”, a mai spus Lucian Heiuș.

De asemenea, șeful ANAF anunță că va trimite în fiecare lună cel puțin 70 de echipe de control să verifice averile persoanelor fizice. „Ne vom duce spre aceste 560.000 de persoane”, a spus Heiuș.

Acesta a precizat că în ultimii ani s-au făcut controale „într-un ritm foarte timid”, rezultând doar 650 de decizii de impunere în ultimii 10 ani. „Media este de 100.000 euro sumă care se impozitează”, a spus el.

„Avem peste tot exemple de șmecheri care sfidează cu opulența și luxul pe care îl afișează, care cheltuie sume de bani exorbitante sfidând pe omul de rând și care în viața lor n-au plătit niciun impozit, iar când verifici veniturile pe care le au constați că ele sunt aproape inexistente”, a mai spus Heiuș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here