Una dintre cele mai frumoase zone de interes național se află într-o comună din județul Gorj. Este vorba despre Cheile Corcoaiei, o rezervație naturală cu forme de relief impresionante. Mulți o descriu ca fiind o adevărată comoară situată la doar 45 de kilometri de Târgu Jiu și puțin peste 40 de kilometri față de stațiunea Băile Herculane.
Legende și povești care te lasă fără cuvinte. Cam așa putem descrie cea mai impresionantă formă de relief din județul Gorj. Situate pe teritoriul comunei gorjene Padeș, Cheile Corcoaiei se întind pe o suprafață de 34 de hectare, aflându-se în nord-estul satului Cerna. Drumul până la destinație este anevoios, însă legendele spuse de localnici merită tot efortul de-al parcurge. Odată ajunși, liniștea locului și aerul curat te poartă cu gândul spre un colț de Rai. Rezervația a fost declarată arie protejată în anul 2000, iar formele de relief constituite din marmite și stânci abrupte sunt o adevărată atracție pentru turiști.
”Spectaculos! Te încarcă cu energie, simți că trăiești. Păcat că infrastructura lasă de dorit. Un drum care de la Herculane și până aici se parcurge în 30 de minute, așa faci cam 2 ore”, a spus un turist.
Legenda este una interesantă puțini cunoscută, însă puțini oameni mai sunt în sat care să o împărtășească cu turiștii. Ioniță Troacă are 73 de ani și este un om al locului. De fiecare dată când are ocazia povestește despre locul în care a trăit.
”Aceste Chei Corcoaia care se află în capătul de sus al satului Cerna sunt formate așa cum se zice din baladă marele șarpe cu 7 capete care a venit din Muntele Bou sau Soarbele, de la granița cu Jiul de Vest. Șarpele a trecut pe aceste ținuturi și și-a făcut loc în această piatră”, a spus Ioniță Troacă, localnic.
Tot legenda spune că balaurul a fost ucis de către eroul mitologic Hercules, care în mitologia românească era numit Iovan Iorgovan: ”Aici, Iovan Iorgovan, drăguțul fetei pe care șarpele ar fi înghițit-o, i-a ținut calea venind pe Pătrăulă dinspre munte și i-a tăiat ultimul capăt, rămânând, acolo unde se afla fata. După ce Iorgovan a dat cu sabia. Se vede crucea în dreapta mea, când a dat cu sabia tăiată în piatră”, a mai spus Troacă.
Povestea este păstrată cu sfințenie din tată-n fiu, fiind spusă celor care ajung în acel loc. Denumirea cheilor vine tot din mitologia românească.
” Aceste vorbe pe care vi le spun eu sunt păstrate din tată-n fiu au ajunsă să le transmitem și noi la copiii noștri mai departe, așa cum este datina. Tot timpul apa face un murmur, iar aici la cerința lui Iorgovan a zis: Înceată Cernă, înceată că se aude un clas de fată. I s-a părut că fetei i-ar fi dat drumul șarpele în urma tăierii capului, iar de aici în jos, apa este zgomotoasă. De aici vine Corcoaia”, a mai declarat bărbatul.
Cheile Corcoaiei se află la o distanță de 40 de kilometri de Băile Herculane și au o lungime de circa 400 de metri. Pereții abrupți, tăiați parcă cu o sabie de războinic, sunt de-a dreptul impresionanți. După ce locul desprins din cărțile cu povești este vizitat, turiștii pot merge la pensiunile din zonă pentru a lua masa și pentru a se caza. Sunt așteptați cu cele mai bune preparate tradiționale.
”După ce se întorc din drumeție sau după ce termină cu vizita, îi așteptăm la noi cu mare drag. În primul rând, cu o pâine de casă, slăninuță, cârnați, brânză de oaie, o afinată făcută tot în casă, țuică. Mai avem în zonă un cuptor. Putem face o pastramă de oaie, un purcel la rotisor, grătar, o ciorbă de cartof”, spune Petre Sandu, proprietar cabană.
Prețul unei nopți de cazare pe Cheile Corcoaiei nu sare de 150 de lei. Deși drumul nu este tocmai accesibil, iar turiștii sunt cam speriați de acest lucru, formațiunile geomorfologice existente sunt de o frumusețe rară, oferind posibilitatea oamenilor să observe cum au luat naștere aceste peisaje magnifice prin legendele nemuritoare.