Laleaua pestriță din Dănești, păzită cu sfințenie. Ce riscă cei care o rup!

0
438
O drumeție prin pădurea din localitatea gorjeană Dănești te face să uiți de toate problemele și asta pentru că o floare rară și-a făcut deja apariția. Laleaua pestriță este protejată prin lege, iar autoritățile, localnicii și pădurarii care răspund de pădurea unde crește floarea fac tot posibilul să aibă grijă să nu o rupă nimeni. Când nu este pădurar în zonă, mai mulți localnici fac voluntariat și patrulează prin pădure să se asigure că nici turiștii și nici oamenii locului nu rup florile. 
 

”Ele înfloresc în martie și până în aprilie. Sunt protejate. Noi le mai protejăm, dacă mai vine cineva, mai stăm pe aici, le mai spunem. Dacă vin și le rup, nu-i lăsăm. Dacă e patrimoniu național”, a spus Ion Giuverdea, localnic.  

Autoritățile din Dănești își doresc să organizeze un festival astfel încât să scoată în evidență floarea rară: ”Dumnezeu a binecuvântat această zonă cu o floare rară. Înțeleg că în țară se găsește doar în câteva locuri. Noi avem aproape 100 de hectare de pământ cu floare, lalea pestriță. M-am gândit să legăm o activitate cultural-artistică și să o denumim după această floare”, spune Mădălin Paliță, primarul din Dănești.   

Pădurarul care se ocupă de cele 100 de hectare de pădure spune că are grijă de această plantă de peste 30 de ani: ”Laleaua Pestriță este declarat monument al naturii și este protejată prin lege și se află în trei localități din țară. Este o floare rară care prin munca mea de 35-40 de ani de când sunt în această zonă, am încercat prin patrulări colective, prin mass-media și prin primării, să duc mai departe ca zonă să apară la inimile oamenilor”, a spus Romică Prodea, pădurar.   

Amenda pentru cei care rup floarea ajunge până la 3.000 de lei: ”Sunt amenzi destul de mari, amenzi care ajung și la 3000-4000 de lei. Nu am avut această ocazie să dau amenzi pentru că oamenii au înțeles și am niște tineri pe care îi las mereu cu schimbul să treacă prin pădure și să instruiască oamenii care vin să pozeze și să privească această floare rară”, mai spune pădurarul.  

Localnicii mai spun că turiștii vin de peste tot să privească laleaua pestriță: ”Am văzut că din Hunedoara și Sibiu vin să și admiră comoara pe care o avem noi și cred că ar trebui să profităm de asta și cu ajutorul primarului”, a mai declarat un alt localnic.  

Laleaua stă înflorită circa două săptămâni, iar în Gorj se găsește pe cea mai mare suprafață. Mai poate fi admirată și în alte zone ale țării, dar pe suprafețe mai mici, mai exact în Bistrița și Maramureș.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here