Manolache:” Minerii și energeticienii își pot depune dosarele de pensionare!”

0
695

Motivarea deciziei de la ICCJ, pentru aplicarea legii 197/2021 a fost deja trimisă către Monitorul Oficial, iar în zilele următoare va fi publicată, spune vicepreședintele TSD Gorj, Laurențiu Manolache.

Instanța supremă a stabilit că angajații care au lucrat în producție ( cariere ori termocentrale), vor beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu 13 ani, cu un stagiu obligatoriu de cotizare de 25 de ani și o vechime de cel puțin 30 de ani în activitatea desfășurată. Eliberarea adeverințelor corespunzătoare de către angajator și aplicarea unitară a legii de către casele de pensii, va fi posibil în baza unei decizii a Casei Naționale de Pensii.

„Dacă vor refuza ieșirea la pensie a oamenilor, casele de pensii vor plăti cheltuieli de judecată, dacă nu vor aplica Legea. Lucrurile sunt cât se poate de simple. Motivarea deciziei de la Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru aplicarea prevederilor legii nr.197/2021 a fost trimisă miercuri către Monitorul Oficial. Din momentul publicării acesteia în Monitorul Oficial, casele de pensii nu mai au niciun motiv să refuze dosarele de pensionare și nici Complexul să nu dea adeverințele necesare angajaților din minerit și energie”, spune Laurențiu.

Laurențiu Manolache mai afirmă faptul că de la începutul lunii mai, minerii și energeticienii își vor putea depune dosarele de pensionare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here