Zeci de ani de munciți cu trudă, iar acum își fac griji că nu vor mai avea ce pune pe masă copiilor. Aceasta este situația cu care se confruntă minerii și energeticienii din cadrul CE Oltenia. Minele sunt aproape de pragul critic, iar energia pe bază de cărbune este pe cale de dispariţie. Ce punem în loc? Ei bine, aceasta este întrebarea care stă pe buzele tuturor, însă răspunsul nu pare să fie unul care să ne dea speranțe.
Complexul Energetic Oltenia este marele colos energetic al României. De aici se asigură cea mai mare parte a energiei electrice din ţara noastră. Mineritul din Gorj a suferit “amputări” serioase în ultimii ani şi asta după ce timp de şapte decenii a fost şi încă mai este cea mai importantă resursă energetică a ţării. Plin de praf şi trudit de muncă prin cariere, pentru un miner cu peste 35 de ani de lucru, cariera minieră Roşiuţa reprezintă o a doua casă. De aici a pus o pâine pe masă copiilor.
”Ceea ce am făcut, am făcut cu plăcere. Mi-a plăcut şi am făcut tocmai pentru ca mineritul să meargă. De atâţia ani, de 35 de ani, vă daţi seama. Este o viaţă de om trăită aici în această carieră. Ruptura va fi grea. Este mai mult decât o a doua casă. Ca brigardier faci şi schimbul 1, 2 şi 3. Faci cât este nevoie aici”, Pașitoniu Cristian, miner.
Din cauza condiţiilor în care lucrează, minerii spun că au văzut de multe ori moarte cu ochii: ”Îţi trece de multe ori moartea pe lângă tine. Se rupe o şenilă, treci pe lângă ea şi nici nu observe. La stresul pe care îl avem şi la ce puţini oameni mai suntem”, mai spune Cristian.
Îmbunătăţiri în sistemul energetic nu au mai fost făcute de mult timp, iar ortacii sunt nevoiţi să lucreze cu utilaje vechi de zeci de ani: ” Foarte vechi. Sunt foarte vechi utilajele. Lucrăm cu ele aşa cum ne-am învăţat, mai şi cumpărăm piese din banii noştri. Totul ca activitatea să meargă, da”, mai spune un angajat al CEO.
Odată cu închiderea minelor, oamenii nici nu ştiu încotro să o apuce:” Nu am de cât să plec afară ca toată lumea din zonă. Nu ai ce să faci altceva. Nu sunt alternative”, spune un alt miner din cadrul Carierei Roșiuța.