O femeie a ajuns în comă după ce a fost transportată 200 km cu o ambulanță fără medic

0
818

O femeie din județul Vrancea a ajuns în comă, după ce a fost transportată 200 km cu o ambulanță fără medic.
Incidentul a avut loc pe data de 31 mai. Pacienta de 57 de ani, bolnavă de cancer în stadiu terminat urma să fie transportată la Spitalul Universitar Iași, iar medicul curant al acesteia, Lidia Groza, de la Spitalul Județean Sf. Pantelimon din Focșani a cerut ca în autospecială să fie neapărat și un medic.
În ciuda acestui lucru, potrivit publicației locale Jurnal de Vrancea, pacienta a fost transportată cu o ambulanță, fără medic, doar cu un asistent și fără ventilator, deși în curtea SAJ erau disponibile cinci echipaje de ambulanță, dintre care trei cu medic și două doar cu asistent, iar una dintre ambulanțe era dotată și cu ventilator. Reprezentanții Serviciului ar fi luat această decizia deoarece medicii urmau să fie schimbați din tură la ora 14.00.
Așa cum era de așteptat, starea pacientei s-a înrăutățit pe drum și a intrat în comă.

Prefectura a deschis o investigație pentru a afla ce s-a întâmplat exact. În urma unei întâlnirii cu cei implicați în incident, inclusiv cu reprezentanții SAJ Vrancea, prefectul Nicușor Halici a solicitat Ministerului Sănătății și Departamentului pentru Situații de Urgență controale pentru a lămuri cazul.
El a confirmat informațiile obținute pe surse de presă, potrivit cărora directorul medical al SAJ, Vasile Costin, și medicul curant au discutat preț de două ore dacă este sau nu este nevoie de ambulanță cu ventilator și medic, pentru a o transfera pe pacientă. „Au existat tot felul de discuții telefonice între directorul medical al SAJ și medicul curant al pacientei, primul încercând să convingă că nu este nevoie de un medic pe ambulanță. Până la urmă s-a dovedit că decizia a fost una greșită, respectiv aceea de a schimba tipul de ambulanță”, a spus Halici.
Acesta a mai spus că directorul medical și-a asumat vina pentru situația creată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here