Peste 560 de polițiști și jandarmi gorjeni, prezenți la datorie în minivacanța de Revelion

0
192

Sute de polițiști și jandarmi gorjeni se vor afla la datorie în minivacanța de Anul Nou, pentru asigurarea ordinii şi siguranţei publice.


“În perioada 31 decembrie a.c. – 2 ianuarie 2022, dată fiind trecerea dintre ani ce urmează a fi celebrată, peste 560 de polițiști și jandarmi gorjeni vor fi prezenți la datorie, pentru asigurarea climatului de ordine şi linişte publică pe raza de competenţă şi pentru efectuarea unei intervenţii rapide și reacţii ferme la solicitările cetăţenilor.

 

Astfel, poliţiştii vor acționa pentru respectarea legislației în vigoare, prevenirea evenimentelor cu caracter antisocial, protejarea drepturilor și libertăților cetățenilor, precum și pentru descurajarea şi combaterea infracţiunilor sau a altor fapte antisociale care pot aduce atingere ordinii publice, ordinii de drept, integrităţii persoanelor şi bunurilor acestora.

 

Activitățile specifice şi manifestările tradiţionale preconizate pentru perioada sezonului rece, se vor desfăşura sub impactul măsurilor dispuse pentru prevenirea şi combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, fiind planificate și acțiuni de prevenire și control, potrivit cadrului normativ incident.

 

De asemenea, poliţiştii rutieri vor fi prezenți pe drumurile publice pentru fluidizarea traficului rutier şi prevenirea producerii unor evenimente rutiere negative. În scopul reducerii riscului rutier, pe lângă prezența activă în trafic, polițiștii vor folosi și aparatura de supraveghere a traficului şi măsurare a vitezei de deplasare a autovehiculelor.

 

Totodată, având în vedere fenomenele meteorologice specifice sezonului rece, care generează căderi mari de zăpada în Zona Turistica Montana Rânca, zeci de polițiști vor desfășura acțiuni destinate fluidizării traficului rutier pe DN 67 C Rânca, prin identificarea și sancționarea conducătorilor auto care opresc autovehiculele pe partea carosabila a drumului național menționat. De precizat este faptul că oprirea autovehiculelor pe DN 67 C Rânca este interzisă, acestea împiedicând utilajele SDN Târgu-Jiu sa efectueze în mod corespunzător activitățile de deszăpezire, astfel  producându-se blocaje ale circulației rutiere și punând în pericol siguranța celorlalți participanți la trafic.

 

De asemenea, avertizăm cetățenii cu privire la conștientizarea riscurilor la care se expun, atunci când folosesc articole pirotehnice. Chiar și cele de mici dimensiuni, care la prima vedere nu par a fi periculoase, pot cauza răniri grave sau invalidități.

 

Supravegheați copiii și nu le permiteți, sub nicio formă, să desfășoare activități cu articole pirotehnice.

 

Totodată, nici animalele de companie nu sunt de neglijat în perioada trecerii dintre ani, când se folosesc articole pirotehnice.

 

Recomandăm, pe cât posibil, ca stăpânii să fie alături de animalele lor de companie în noaptea de Revelion, iar dacă animalele stau afară, în curtea/grădina casei, este important să li se găsească un loc sigur în care să se adăpostească,în momentul rafalelor de petarde și artificii.

 

Pentru ca perioada ce urmează să fie liniștite și fără evenimente neplăcute, polițiștii gorjeni recomandă cetățenilor să aibă în vedere un minim de măsuri de autoprotecție:

 

  • Evitați pe cât posibil locurile aglomerate. Nu vă înghesuiți și nu permiteți să fiți înghesuiți atunci când sunteți la cumpărături sau în mijloacele de transport în comun;
  • Nu păstrați în același loc (portmoneu, buzunar, geantă) banii, actele de identitate și cheile autoturismului și locuinței dumneavoastră;
  • În cazul în care plecați de la domiciliu, indiferent de perioada în care lipsiți, pentru ca revenirea să fie lipsită de surprize neplăcute, nu neglijați următoarele aspecte: spuneți numai persoanelor de încredere când plecați de acasă pentru mai multe zile; închideți și asigurați la plecare toate ușile și geamurile casei, ușa de la balcon, geamul de aerisire la baie; pregătirile de deplasare să fie făcute cât mai discret; nu postați pe rețelele de socializare perioadele și locațiile în care veți petrece sărbătorile;
  • Obiectele tentante pentru infractori, precum telefoane mobile, laptop-uri sau genți, nu trebuie lăsate la vedere în mașină;
  • Nu cumpărați materiale pirotehnice de la comercianți neautorizați;
  • Nu permiteți copiilor să manipuleze petarde și artificii sau alte material pirotehnice;
  • Nu urcați la volanul autovehiculului dacă ați consumat băuturi alcoolice;
  • În cazul în care deveniți victima unei infracțiuni, sesizați imediat Poliția la numărul unic de urgență 112.

 

Inspectoratul de Poliție Județean Gorj vă urează un an nou fericit, fără evenimente neplăcute!”

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here