Rânca, stațiunea fără coșuri de gunoi: ”Nu este cazul să atragem animalele sălbatice!”

0
143

Mii de turiști și niciun coș de gunoi. Aceasta este situația cu care se confruntă una dintre cele mai vizitate stațiuni montane din România. În stațiunea Rânca din județul Gorj, turiștii sunt nevoiți să își țină deșeurile în buzunar și să le arunce acolo unde găsesc o pubelă, alții le aruncă pe unde apucă.

 

Situație ieșită din comun în stațiunea montană Rânca. Deși sunt mii de turiști care ajung acolo pentru a se distra, iar consumul este unul mare, niciun coș de gunoi nu este amplasat pentru aruncarea deșeurilor. Oamenii sunt nevoiți să le țină prin buzunare sau mai mult, unii dintre ei le aruncă la voia întâmplării.

”Sigur că ar trebui să fie, având în vedere că fiecare comerciant sau fiecare dintre noi trebuie să ținem cont de gestionarea selectivă a deșeurilor, mai ales când e multă aglomerație, nimeni nu se bucură să vină într-un loc plin de gunoaie(…)Din trei în trei metri ar trebui să fie,  să avem unde arunca hârtiuțe și tot(…) Normal și într-o astfel de stațiune, ar trebui să existe coșuri de gunoi, altfel de umple de gunoaie”, au spus câțiva turiști.

Radu Miruță, parlamentar de Gorj, spune faptul că sunt oameni care renunță în a mai căra gunoaiele în buzunare, iar unele dintre deșeuri ajung să fie aruncate la voia întâmplării.

”În centrul stațiunii sunt două-trei zone fierbinți, iar la baza pârtiei mulți turiști vin doar pentru o zi. Cei mai mulți renunță în a mai căra bagajele și gunoaiele în buzunar. Este important ca această stațiune să aibă coșuri de gunoi. Stațiunea Rânca mai rămâne doar cu speranța”, a spus Miruță.

Cabanierii au cerut și ei să fie amplasate astfel de pubele în stațiune, însă fără rezultat: ”S-a încercat acum 2 ani de primăria Baia de Fier și au pus 12 coșuri, dar le-a zburat viscolul. Probabil ar trebui ceva mai cimentuit sau ceva mai greu. Dacă iarna când este foarte frig și orice aliment în sacul de gunoi poate să înghețe și nu are miros, de ce să le pune vara, atunci când căldura transmite mirosul și mai rău”, spune Constantin Pănescu, liderul cabanierilor din Rânca.

Stațiunea Rânca este administrată de două primării: Baia de Fier și Novaci. Autoritățile locale spun că au un proiect, însă consideră că amplasarea coșurilor de gunoi atrag animalele sălbatice.

”Avem în vedere acest proiect, nu este o cheltuială foarte mare, am făcut toate calculele, dar ele vor funcționa doar pe sezonul cald. Este o problemă și pentru animale. Vedeți în Valea Prahovei cum aceste coșuri de gunoi atrag animalele sălbatice. Cred că nu este cazul să facem acest lucru și la Rânca”, spune primarul din Novaci, Dumitru Leuștean.

Gradul de ocupare în stațiune este în acest moment de circa 50%, iar numărul turiștilor va fi și mai mare spre finalul săptămânii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here