Recensământul populației, spaima primarilor gorjeni: ”Stăm cu emoții. Riscăm să pierdem multe!”

0
337

Recensământul populaţiei dă fiori primarilor din România. Autorecenzarea nu a mers aşa cum a trebuit în ultima perioadă, iar edilii se tem că îşi pot pierde lucrări importante. Cea mai mare problemă este în localităţile mici, acolo unde numărul de locuitori este puţin peste 3000.

Recenzarea populaţiei în România provoacă fiori pe şira spinării multor primari de localităţi. Conform autorităţilor centrale, localităţile cu mai puţin de 3000 de cetăţeni în urma recensământului, vor trece la statutul de localitate de grad 3. În această situaţie se află şi localitatea Roşia de Amaradia din judeţul Gorj.

”Noi suntem o localitate de gradul 2, având populaţie de peste 3000. Nu suntem singurii în această situație, mai sunt și alte primării din Gorj. În situaţia în care numărul populaţiei după recensământ ar scădea sub 3000, vom avea o problemă. Vom ajunge să fim declaraţi eligibili în aşteptare pentru că punctajul nu ne va avantaja în situaţia în care vom deveni localitate de gradul 3”, a spus Liviu Cotojman.

Teama creşte, mai ales că se vor pierde bani de la Uniunea Europeană şi lucrările se vor stopa: ” Ca orice localitate dorim mai mult. Mă gândesc în primul rând la alimentarea cu gaze în localitate. Este posibil ca fondurile viitoare să fie pentru energia verde. Un astfel de proiect este bun pentru comunitate. De asta îmi doresc ca comunitatea să fie peste 3000”, a mai declarat primarul.

Primăria face tot posibilul pentru ca cetăţenii să se autorecenzeze: ”Ajutăm şi noi, salariaţii de la primărie. Suntem foarte implicaţi în această acţiune să ajutăm persoanele fără posibilităţi din punct de vedere al tehnicii.   Încercăm să colectăm la primărie toate datele de la oameni pentru acest proces de recenzare”, mai spune Cotojman.

Localnicii au multe doleanţe, însă vestea că ar putea rămâne cu localitatea în urmă în sperie: ” Sistemul a mers prost pentru autorecenzare. În final, noi trebuie să ajungem la numărul de locuitori de 3000, altfel o să scandă fondurile, pierdem fonduri sis a facem pentru comună. O să rămânem cam izolaţi de ceilalţi cetăţeni(…) Drumurile sunt făcute aşa cum sunt. Cu denivelări au mai fost alunecări de teren, trebuie făcute foarte multe investiţii pentru stabilizarea rocilor care din diverse motive fac alunecări(…) Normal că ne-ar afecta. Atunci eu trebuie să mă duc după adeverinţă la la Alimpeşti sau la Bustuchin, într-o comună învecinată. Drumul acesta. Văzurăţi şi dumneavoastră. Numai denivelări. Primarul ne-a promis că îl face. Asa nu se stie dacă il mai face sau nu”, au spus câțiva cetățeni din Roșia de Amaradia.

Localitatea Roşia de Amaradia are în acest moment 3082 de locuitori, iar după recensământ numărul ar putea să scadă sub 3000. De asemenea, până acest moment au fost recenzarea 2000 de persoane.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here