Sancțiune aplicată pentru apa de la rețea: ”Nu este normal să nu avem apă potabilă!”

0
354

Primăria Baia de Fier are de achitat o sancțiune de 40.000 de lei, după ce mai mulți cetățeni au sesizat autoritățile că se simt rău în urma consumului de apă, oamenii acuzând  vărsături și disconfort stomacal. De teamă că se pot îmbolnăvi, cetățenii consumă acum apă de la fântână sau o cumpără de la magazin. Amenda a fost acordată de către inspectorii Direcției de Sănătate Publică Gorj. 

”Suntem în secolul XXI şi totuşi nu avem apă potabilă. Suntem între două râuri şi nimeni, dar chiar nimeni nu face nimic pentru apa potabilă din Baia de Fier. Avem copii mici. Într-adevăr a fost un virus şi am făcut o postare pe internet şi am întrebat ce este cu virusul. Nu ştiu sigur dacă e din apă sau nu. DSV-ul, din ce am văzut pe internet, au făcut ceva probe anul trecut şi nu au ieşit deloc bine, dar nimeni nu a zis să facem ceva cu apa(…)Nu este nicio apă potabilă, lăsaţi-mă în pace cu apa potabilă, nu este. Nu va fi niciodată, noi nu vom trăi să vedem aşa ceva în Baia de Fier. Eu am văzut cum se face captarea. Câine mort în apă şi apa curgea în bazinul de captare. Aia mai este apă de băut?(…)De la fântână beau. Dau şi la animale tot din ea. Dar de ce nu? Nu le-am dat. Vă este teamă? A, nu de teamă, e mai caldă din fântână”, au spus câțiva localnici.

Ba mai mult, unii nici nu ştiu dacă apa este potabilă sau nu: ”Ştiţi că nu este potabilă? Nu, nu ştiu. Nu a anunţat nimeni? Nu, nu. Nu a anunțat nimeni”, a spus un alt cetățean.

Nu este singura amendă încasată de către UAT Baia de Fier. Anul trecut, DSP Gorj a mai aplicat o sancţiune în valoare de 7000 de lei: ”Unitatea Administrativ Teritorială care este responsabilă de producerea şi distribuirea apei în localitatea Baia de Fier, a fost sancţionată contravenţional cu amendă în cuantum de 40.000 de lei. Totodată, Direcţia de Sănătate Publică Gorj, a impus administraţiei publice locale să informeze populaţia de calitatea apei distribuită în reţea. Unitatera Administrativ Teritorială a mai fost sancţionată contravenţional cu 7000 de lei în cursul lunii iunie 2021, pentru neasigurarea dezinfecţiei apei distribuită populaţiei”, transmite Daiana Militaru, purtător de cuvânt al DSP Gorj.

Primarul localităţii se apără şi spune că nu este chiar aşa cum spun cetăţenii şi că chiar el mai consumă apă de la reţea: ” Eu apă de la reţea mai consum, dar şi de la fântână. Dar nu am avut problemă niciodată. Apa de aici este potabilă? Nu. Noi nu dăm apă potabilă, dar asta se stie de ani de zile. Noi am anunţat şi prin afişe pe la primărie şi la magazine. Amenda DSP-ului, în urma anchetei epidemiologice care s-a făcut, a fost dată pentru neobţinerea autorizării. Autorizaţia de la dânşii, de la DSP. În luna decembrie am făcut recepția la lucrările de aducțiune și la stație. Am avut mai multe lucrări. Lucrarea privind rețeaua de alimentare cu apă a fost făcută în anul 2016, dar firma care a câștigat licitația a intrat în faliment. Eu credeam că se va încadra în termenul contractual. Astfel, a trebuit să reluăm tot procedeul. Analizele au ieșit acum bine, adică oamenii nu s-au îmbolnăvit de la apă”, a spus Dumitru Turbăceanu.

Edilul spune că va contesta sancţiunea dată de către autorităţile sanitare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here