Autoritățile din România se grăbesc să îşi actualizeze bazele de date cu bărbaţi care au făcut armata sau ar putea fi încorporaţi în cazul unui război. Ministerul Apărării susține că demersurile se fac periodic și nu ar avea legătură directă cu invazia din Ucraina. În instituții se fac liste cu angajații care au stagiul militar și cu tinerii între 18 și 35 de ani.
Direcţia de Înzestrare Materială şi Situaţii de Urgenţă din Primăria Capitalei a cerut la începutul săptămânii direcţiilor din subordine să actualizeze datele privind personalul care ar putea fi mobilizat la locul de muncă în caz de de război. Sunt luați în vizor toți angajaţii care au făcut armata şi rezerviştii, dar şi tinerii cu vârste cuprinse între 18 şi 35 de ani care apți pentru încorporare.
De asemenea, potrivit unei hotărâri de guvern din 2007, toate instituţiile publice, dar şi operatorii economici, au obligaţia de a transmite periodic listele cu personalul strict necesar care ar putea fi obligat să asigure continuarea activităţii în caz de mobilizare, stare de asediu sau chiar de război.
„Instituţiile statului care trebuie să asigure serviciile esenţiale într-un caz de stare de asediu, mobilizare său război. Ttrebuie să continue să funcţioneze şi din 4 în patru ani se completează o bază de date cu cetăţenii care lucrează în cadrul acestei instituţii care într-un caz ipotetic de stări ar fi mobilizat la locul de muncă”, transmite Constantin Spînu, purtătorul de cuvânt MapN.
Ministerul Apărării Naţionale atrage atenţia că în acest moment, în ciuda stării de război din ţara vecină, în România serviciul militar obligatoriu este suspendat, o decizie în vigoare încă din 2005. Situaţia s-ar putea schimba, iar armata ar deveni obligatorie pentru bărbaţii de până în 35 de ani, numai în cazul în care s-ar emite un Decret de instituire a stării de război, de asediu sau de mobilizare.
Sursa: Protv