Stau cu centralele oprite: ”Ne sperie facturile. Ne îmbrăcăm mai gros!”

0
651

Românii sunt din ce în ce mai speriați de această iarnă. Oamenii se tem că nu pot depăși cu bine sezonul rece, tocmai din cauza facturilor mari, mai ales la gazele naturale. Pentru asta, unii fac economii. O familie din Târgu Jiu nu au pornit încă centrala și preferă să mai pună câte o haină în plus pe ei, deși diminețile sunt foarte reci. Ca ei sunt mulți alți români. 

 

”Încă nu am pornit-o, altfel nu am face față. Consumul la gaze, la energia electrică, plus cele necesare. Diminețile sunt reci, mai puneți ceva pe dumneavoastră? Bineînțeles. Altă modalitate nu avem”, a spus un locatar din Târgu Jiu.

Nea Costică spune că cel mai frig este dimineața, atunci când temperaturile scad destul de mult și încearcă să se restrângă pe cât posibil din punct de vedere al consumului: ” Încercăm să ne restrângem doar într-o cameră mai mică. Problema este cu ceilalți membri ai familiei. Avem și nepoței. Este greu? Bineînțeles!”, mai spune târgujianul.

Caloriferele au devenit suport pentru icoane, la care oamenii se roagă: ” Facem mai mult rugăciuni la sfintele icoane să ne binecuvânteze cu o iarnă mai blândă și să trecem mai altfel prin ea”, mai spune nea Costică.

Alții spun că s-au trezit cu facturi de câteva sute de lei, deși centrala nu a fost pornită: ”Fără consum de gaze, doar dușul. Cât? 240 de lei, aproape. Fără consum de gaze. Până acum nu am pornit centrala, dar am avut o surpriză neplăcută. Mi-a venit factura pentru perioada august-septembrie. Când am deschis-o, am avut impresia că a venit Crăciunul. Mai facem și haz de necaz. Aproape 240 de lei”, spune Luis Popa.

Nici autoritățile locale nu văd cu ochi buni ceea ce se va întâmpla în perioada următoare: ” Este un semnal prost în piața serviciilor. Nu numai gazele, energia în general. Când factura la încălzire va fi una de 2-3 ori mai mare, gândiți-vă ce vor face oamenii. Eu mă raportez la oamenii care au niște venituri de 2000 de lei pe lună. Ce va face o familie care poate are și copii pe care trebuie să-i hrănească și să plătească această factură la utilități”, a spus Constantin Bobaru, primar Bumbești-Jiu.

Spre exemplu, o factură pentru un apartament cu 2 camere, iarna trecută, nu trecea de 300-400 de lei, iar acum românii vor putea scoate din buzunar cu câteva sute de lei în plus.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here