Student din Gorj: Școala online, involuția elevilor

0
1415

Școala online a fost și este una dintre dilemele multor elevi, dar și studenți din Gorj. O părere bună nu are nici Bogdan Mutu, student în cadrul Universității ”Constantin Brâncuși” din Târgu Jiu. Tânărul este student la Drept și Administrație Publică în primul an. Acesta critică sistemul de învățare online, afirmând că interacțiunea socială s-a transformat într-una digitală.

Reporter: Cum era școala înainte de pandemie?

Student: Școala ante-pandemica a fost un mediu în care elevii, indiferent de unitatea școlară în care activau, aveau contact cu fenomenul care în zilele noastre e tot mai rar, fenomen numit interacțiune sociala, care cu timpul s-a transformat într-una digitala, aceasta fiind cea mai accentuată de aceste vremuri pandemice prin care trecem. Astfel, copiii nu mai au cunoștințe despre integrarea într-un colectiv, despre lucrul în echipa și totodată despre sport, subiect de asemenea neglijat, cu toate că ora de sport era un factor foarte important în dezvoltarea pe plan fizic și chiar mental al elevilor. În esență aș putea spune că școala înainte de pandemie avea un impact considerabil asupra dezvoltării elevului din punct de vedere social și intelectual, mult mai mult decât o face acum.

Reporter: Cât de tare a afectat pandemia sistemul educațional?

Student: Sistemul educațional din România a fost luat prin surprindere de acest virus, astfel ministerul alături de cadrele didactice nu au știut cum să gestioneze acest impediment, recurgând la suspendarea orelor fapt ce a destabilizat elevul în sine pe plan educațional, neștiind nici el cum să procedeze într-o astfel de situație. Implementarea cursurilor online a determinat elevul să neglijeze studiul din cauza faptului că nu i s-a mai putut capta atenția printr-un simplu ecran, examinarea acestuia nu a mai putut fi la fel de eficientă, iar toate acestea ducând la scăderea nivelului de cunoștințe pentru elevii.

Reporter: Ce părere ai despre școala online?

Student:  Din perspectiva mea, școala online are plusuri și minusuri, dar îmi permit să spun că predomină minusurile, cauzalitatea fiind legată de separarea de mediul colectiv în care elevul dobândește încă de la o vârstă fragedă spiritul civic. Așadar, în dormitorul său nu îl poate dobândi prin ecranul device-ului pe care îl folosește. Am crescut în „generația Smartphone” și pot spune că cei din generație cu mine nu dețin o exprimare foarte eficientă în fața unui public, pe când prin intermediul  telefonului sau a calculatorului se simt în largul lor. Am ajuns în punctul în care, față în față nu putem să ne exprimăm și să dezbatem anumite subiecte, dar în online o putem face, acest lucru fiind trist și asta pentru că traversăm inconștient un proces de dezumanizare.

Reporter: Cât de mult te-a afectat pe tine această situație?

Student:  Și eu la rândul meu am fost afectat de acest virus, fiind nevoit să stau în casă, fapt ce a redus posibilitatea de a-mi dezvolta aptitudinile. Fiind student la drept, practica din facultate este esențială pentru dezvoltarea mea în acest domeniu care din păcate, nu se poate susține în momentul de față. Cel care trebuie să pună în practica legea, trebuie să o cunoască mai întâi, dar trebuie să cunoască și omul în sine pentru a putea controla situațiile complicate de care se va lovi cu timpul. De asta eu pun preț pe practica din facultate, făcând o analogie simplă ca toți să înțeleagă: Degeaba știi ce presupune să bați un cui, dacă nu știi sa ți ciocanul în mână.

Reporter: Ce îți dorești să faci pe mai departe?

Student: În viitor intenționez să adun oameni în jurul meu alături de care să schimb aceasta mentalitate coruptă și nu doar să promit și să spun că îmi doresc să fac, ci să fac și să vorbesc despre ceea ce am făcut.

Reporter: Ce mesaj ai pentru actuala clasă politică?

Student: Clasa politică din România este foarte controversată și foarte interpretabilă, dar i-as ruga pe cei de la conducere, indiferent de culoarea politică, să nu uite faptul că sunt acolo pentru țară și nu pentru pensiile speciale. Să nu uite ca mulți oameni au vărsat sânge pentru meleagurile de care ei își bat joc și atunci când doresc să își mai achiziționeze o casă sau o mașină ce valorează sume colosale, să își aducă aminte că sunt copii care își rup spatele pentru o masă caldă alături de părinții lor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here