Tradiții demult uitate, readuse la viață de către un tânăr din Gorj. Cum se sacrifică porcul pe stil vechi

0
639

Mulți oameni sunt de părere că tradițiile își pierd farmecul de la an la an, însă, din fericire, încă mai există tineri care duc mai departe tradițiile cu mândrie.
Acest lucru îl putem spune și despre Alin Fabian, un tânăr gorjean stabilit în străinătate, care s-a întors în satul natal Peștișani pentru a duce mai departe tradiția bunicilor săi. Mai exact este vorba despre sacrificarea porcului, însă nu în orice mod, ci pe stilul vechi, așa cum a fost învățat.
Tânărul a ținut să readucă la viață obiceiurile bunicilor săi și a explicat în câteva cuvinte cum procedează.
”Tradițional este să faci cu ajutorul paielor. Trebuie puse pe porc și sub el. Așa va ieși șoricul mult mai gustos. Așa am învățat de la bunicul meu, este o tradiție. Așteptăm să ardă puțin, apoi curățăm șoricul. Asta este tradiția aici la noi”, spune Alin.
Chiar dacă este plecat peste hotare de ani buni și se întoarce rareori în țară, Alin spune că ar face orice pentru a ține tradițiile în viață.
”Mie îmi place autenticul și tradiția. Lupt din răsputeri să nu se piardă aceste obiceiuri. Tradiția se pierde și este păcat, tocmai de aceea vreau să readuc la viată tradițiile și obiceiurile pentru că fără tradiție nu există cultură”, a mai declarat tânărul.
Singurul lucru pentru care se întoarce pe meleagurile unde a copilărit este promisiunea făcută bunicilor lui.
”Aici este locul copilăriei mele. Sunt plecat de 18 ani și bunicii mei, din păcate, nu mai sunt, dar le-am promis că mă voi întoarce și nu voi uita de unde am plecat. Se simte spiritul de sărbătoare, dar îmi lipsesc bunicii mei”, a mai spus acesta.  
După sacrificarea porcului, gospodinele pregătesc cârnații tradiționali sau trandafirii oltenești, nelipsiți din cămară: ”Pentru trandafirii oltenești se folosește carne de porc, carne de vită, usturoi și sare. Carnea de porc de ține 6 săptămâni la sare, se prepar cartaboșii, se prepară cârnații, sângereții și tobele. Apoi se pune la fum. Fumul trebuie să fie numai cu lemn de fag să aibă o aromă plăcută”, spune Maria, gospodină în Peștișani.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here