Un combinat își oprește activitatea. Sute de angajați pleacă acasă

0
585

Alum Tulcea, parte a grupului Alro, se va închide de la 1 august pentru 17 luni, a anunțat, joi, grupul Alro într-un comunicat de presă. Aproximativ 500 de angajați ai rafinăriei urmează să fie disponibilizați, conform Radio Infinit.

ALUM va continua sa desfasoare activitati de cercetare si dezvoltare si operatiuni de logistica a aluminei si, de asemenea, va demara actiuni de reparatii si mentenanta a echipamentelor sale, pentru a fi pregatita pentru o repornire rapida a productiei de alumina atunci cand piata o va permite.

Scopul acestor masuri decisive, care sunt pe deplin compatibile cu tehnologia utilizata in rafinaria de alumina a ALUM, este de a conserva activele Grupului si de a mentine stabilitatea financiara a Grupului la un nivel solid, pentru a fi pregatit sa faca fata provocarilor, in actualul mediu economic deosebit de dificil”, a comunicat compania.

Anunțul închiderii a fost făcut de sindicaliști, cu mai mult timp în urmă. De vină pentru situația creată este explozia prețurilor la energie și gaze.

“Pretul gazului a crescut de zece ori de la 18 EUR/MWh in T1 2021, la peste 180 EUR/MWh in T4 2022. Pretul energiei electrice a urmat aceeasi tendinta si de la 60 EUR/MWh in T1 2021, a ajuns si a depasit 500 EUR/MWh in T4 2022. In prezent, pe piata exista un deficit de energie electrica si de gaze naturale pentru consumatori. Pretul certificatului de emisii de CO2 a crescut de la circa 25 EUR/certificat la sfarsitul anului 2020, pana la peste 90 EUR/certificat, in prezent. ALRO si ALUM au dezvoltat scenarii de functionare la un prag minim de rentabilitate sau de reducere apierderilor financiare prin suspendarea anumitor activitati de productie si trecerea unor echipamente de productie in stand-by. ALRO a redus productia de aluminiu primar cu 60% prin inchiderea a trei hale de electroliza si ALUM si-a revizuit programul de productie in functie de nivelul de alumina calcinata necesar pentru ALRO, dar odata cu cresterea continua a preturilor, costul aluminei a atins un nivel nesustenabil”, se mai arată în comunicat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here