Urmează să fie achizițonat un nou dispozitiv de alungare a ciorilor din Parcul Central Târgu Jiu

0
440

Societatea Edilitara din Târgu Jiu anunță că urmează achiziționarea unui nou dispozitiv pentru înlăturarea păsărilor din Parcul Central. Se pare că după două săptămâni de probă a primului dispozitiv, rezultatele sunt mulțumitoare. Potrivit reprezentanților societății, mai bine de 50% a cantității de excremente a fost redusă. Acesta va fi amplasat în zona trotuarului amplasat paralel cu Piața Centrală.

“În urmă cu aproximativ o lună și jumătate, din pricina problemelor serioase pe care păsările le provoacă în zona Parcului Central, probleme pe care le-au semnalat inclusiv cetățenii din Municipiul Târgu-Jiu, am luat decizia de a achiziționa un dispozitiv, în vederea remedierii problemei. Acesta a fost montat în preajma locului de joacă, deoarece  devenea deseori impracticabil de către copilași, cu tot efortul angajațiilor de sector, care spălau de două ori pe zi mobilierul urban.

După o perioadă de probă de 2 săptămâni, în care am monitorizat efectele montării acestui dispozitiv ( reducerea cu mai bine de 50% a cantității de excremente), am luat decizia de a mai achizitiona unul, pentru a fi montat într-o altă zonă cu probleme majore din Parcul Central, mai exact în zona trotuarului amplasat paralel cu Piața Centrală. Acolo, zilnic, angajații de sector spală trotuarul cu jet de apă sub presiune, consumând aproximativ 3 tone de apă/zi. Este un efort zilnic de minim 4h, unde sunt mobilizați câte 5-6 oameni. Mulți dintre dumneavoastră veți considera că este o pierdere de timp și că oamenii ar putea face lucruri cu adevărat productive. Suntem și noi de acord cu asta, dar nu putem lăsa cetățenii să suporte asemenea neplăceri, precum cele provocate de păsările dăunătoare… protejate prin lege. Trebuie să protejăm natura, păsările și animalele, dar considerăm că și oamenii au dreptul de a fi feriți de focarele de infecție produse de unele dăunătoare.

Pentru a vă convinge de gravitatea situației, am atașat mai jos o serie de fotografii din zonele cele afectate zilnic de fenomen. De asemenea, am considerat necesar să vă expunem și motivele ce ne îngrădesc în luarea unor decizii ce ar putea soluționa problema, gravă din punctul nostru de vedere” 

Reprezentanții societății Edilitara țin să menționeze că, dispozitivul respectiv nu rezolvă în totalitate problema, însă efectele sunt cu mult reduse.


“Aparatul BR-33 este conceput special pentru a tine la distanta pasarile intr-un mod ecologic, fara poluanti sau produse chimice. Dispozitivul emite sunete ale pasarilor de prada in combinatie cu zgomote de pusca. Aparatul este funcțional doar pe timp de zi. Acesta emite sunetele timp de 30 de secunde, la interval de 15 minute. Suntem conștienți de faptul că acestea nu sunt deloc comode pentru trecători, dar realizând o balanță, am considerat că disconfortul creat de păsări este mult mai mare. De asemenea, știm că problema nu este rezolvată, dar efectele sunt cu mult reduse.

Vânarea acestora, capturarea sau uciderea puilor de păsări constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă.

“Potrivit prevederilor articolului 33, alineat 4 al Ordonanței de Urgență a Guvernului 57/2007 privind regimul ariilor naturale protejate, conservarea habitatelor naturale, a florei și faunei sălbatice și articolului 37, alineat 2, în perioada de reproducere și creștere a puilor, precum și parcursul rutei spre zonele de cuibărit este interzisă capturarea, uciderea, vânarea, folosirea oricăror mijloace sau metode pentru capturarea ori omorârea păsărilor enumerate în anexa 5C a ordonanței, care cuprinde specii de interes comunitar între care se numără și cioara. Articolul 52 stipulează că vânarea speciilor cuprinse în anexa 5C în perioada de reproducere și creștere a puilor, vânarea acestora, capturarea sau uciderea lor constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoarea de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Din nefericire, aceste păsări provoacă dezastre în orașele din întreaga țară. La o simplă căutare pe Google, veți observa faptul că nimeni nu a reușit să stopeze fenomenul, doar să reducă din intensitatea efectelor.

În primele imagini, se observă situația înaintea montării aparatelor BR-33, iar în ultima parte, situația după montarea acestora.

Așteptăm cu interes propuneri din partea dumneavoastră, constructive, pentru ca împreună să luăm deciziile corecte, dar care să respecte legile în vigoare”, au transmis reprezentații societății Edilitara din Târgu Jiu

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here