7.500 de oameni mor zilnic în accidente de muncă sau din cauza bolilor profesionale

0
340

Inspectoratul Teritorial de Muncă  Gorj a organizat în data de 5 mai, o întâlnire cu reprezentanți ai angajatorilor și ai serviciilor externe de prevenire și protecție, eveniment găzduit de Societatea Complexul Energetic Oltenia, cu ocazia Zilei Internaţionale a Securităţii și Sănătăţii în Muncă.

28 aprilie este, de asemenea, o zi în care mișcarea sindicală din lume comemorează 𝙕𝙞𝙪𝙖 𝙞𝙣𝙩𝙚𝙧𝙣𝙖𝙩̗𝙞𝙤𝙣𝙖𝙡𝙖̃𝙖 𝙡𝙪𝙘𝙧𝙖̃𝙩𝙤𝙧𝙞𝙡𝙤𝙧 𝙙𝙚𝙘𝙚𝙙𝙖𝙩̗𝙞 𝙨𝙞 𝙧𝙖̃𝙣𝙞𝙩̗𝙞. Cu acest prilej, cei prezenți  la eveniment au păstrat un moment de reculegere în memoria victimelor accidentelor de muncă, la inițiativa  inspectorului-șef, George Octavian Romanescu.

„În prezent, peste 374 de milioane de lucrători suferă accidente de muncă sau se îmbolnăvesc în fiecare an. Se estimează că zilele de lucru pierdute din cauze legate de securitatea muncii reprezintă aproape 4% din PIB-ul mondial, în unele țări până la 6%, se arată în datele statistice.

În fiecare an, 2,78 milioane de lucrători mor din cauza accidentelor de muncă și a bolilor profesionale, din care 2,4 milioane sunt legate de boala profesională. De departe, cea mai mare parte a deceselor legate de locul de muncă – 86% – provine din boala profesională.

În fiecare zi îşi pierd viața 6.500 de lucrători din cauza bolilor profesionale, în comparație cu 1.000 de accidente mortale la locul de muncă. Cele mai mari cauze ale mortalității sunt bolile circulatorii (31%), cancerele legate de muncă (26%) și bolile respiratorii (17%)”.

„Cu ocazia acestui eveniment aniversar, dorim să tragem un semnal de alarmă asupra importanței respectării normelor de securitate și sănătate în muncă în toate domeniile și sectoarele de activitate din județul Gorj”, a declarat George Octavian Romanescu, inspector-șef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here