Aronia, afacerea de succes a unui gorjean

0
551

Aronia este un fruct special și a devenit afacerea de succes a unui bărbat din judeţul Gorj. Acesta deţine o plantaţie de de aprope un hectar în localitatea Dragoteşti, iar din fructe face dulceaţă, tintură, sirop şi oţet, toate fiind Bio.

Plantația este situată într-o zonă de deal, înconjurată de păduri, iar familia de antreprenori se bucură de un succes neaşteptat. Gorjeanul spune că idea i-a venit în urma unei discuţii cu rudele pe care le are în Canada şi Polonia. A hotărât să o aducă şi în Gorj, tocmai pentru beneficiile pe care le are.

”Ideea a venit din două zone, două surse. Din Canada, acolo unde am nişte rude. Acolo fructul se găseşte la liber, la liziera pădurilor, dar şi din Polonia, unde se cultivă Aronia. M-a atras pentru că am văzut pe internet câteva studii făcute de institute celebre din America de Nord, despre acest fruct. Studiile arată că este un fruct excepţional pentru sănătate”, spune Marius Toporiște, antreprenor.

Planta  nu este pretenţioasă, însă antreprenorul spune că se confruntă cu o problemă: lipsa forţei de muncă.

”Mă şi ajută oamenii, dar este foarte greu cu forţa de muncă. Foarte scumpă, sunt cheltuieli mari cu întreţinerea şi cu recoltarea Aroniei”, a mai spus Marius.

Din acest fruct, gorjeanul face dulceaţă, sirop şi oţet, toate produsele fiind Bio, iar unele reţete sunt de peste 200 de ani: ”Oţetul din Aronia care este foarte antioxidant. Este un oţet special, nefiltrat după o reţetă tradiţională veche de 200-300 de ani din această zonă. Le vindem în plafare, le vindem în diverse băcănii. Avem discuţii avansate să vindem şi în Anglia, Finlanda şi Norvegia. Am trimis cantităţi mici, dar sperăm să trecem la etapa următoare, având în vedere că produsele sunt hand-made, iar în Europa nu se mai fabric de foarte mulţi ani”, mai spune antreprenorul gorjean.

Aronia este un fruct medicament, un super-antioxidant, îmbunătățește vederea, reglează colesterolul și glicemia, previne bolile cardiovasculare: ” Are un efect antioxidant puternic, tocmai pentru că are un conţinut mare de carotene şi gluteină. Are efect în îmbunătăţirea sistemului imunitar datorită stimulării celulelor albe ale sângelui, ale leucocitelor. Se face o cură de suc de aronia cu 30 de minute înaintea mesei , de trei ori pe zi câte 50 de ml. Pentru persoanele sănătoase, cura are o durată de circa o lună, iar pentru persoanele cu afecţiuni se poate extinde pe o perioadă mai lungă de timp”, a declarat Cristina Cornoiu, medic în cadrul SJU Târgu Jiu.

Cultura a luat naştere în anul 2013, iar antreprenorul gorjean vrea să se mai extindă. De asemenea, preţurile sunt pentru toate buzunarele. De exemplu, un bornac de dulceaţă de Aronie porneşte de la 15 lei, iar un litru de sirop poate fi cumpărat la preţul de 70 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here