Bilanț ITM Gorj. Inspectorii de muncă au dat amenzi de peste 4 MILIOANE de lei

0
128

Inspectorii de muncă gorjeni au transmis bilanțul activității de anul trecut. Potrivit acestora, au fost efectuate aproximativ două mii de controale, iar în urma neregulilor depistate, au fost aplicate amenzi în valoare de peste patru milioane de lei. De asemenea, în cursul anul 2021, au avut loc peste 40 de accidente, din care două au fost mortale.
„În urma acțiunilor efectuate, pentru deficienţele constatate, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj au aplicat amenzi în cuantum de 4.380.500 lei, din care 749.000 lei pentru nerespectarea normelor securităţii şi sănătăţii în muncă și 3.631.500 lei pentru încălcarea legislației în domeniul relațiilor de muncă, dintre care 1.260.000 lei pentru nerespectarea legislației în vigoare privind munca nedeclarată
În urma verificărilor efectuate, inspectorii de muncă au depistat 70 persoane prestând muncă nedeclarată, 53 nu dețineau contract individual de muncă, două nu aveau contract individual de muncă transmis în aplicația Revisal, una presta activitate având contractul de muncă suspendat, iar 14 prestau activitate în afara programului de lucru stabilit în cadrul contractului individual de muncă cu timp parțial, fiind aplicate amenzi în valoare 1.260.000 lei. Au fost aplicate 47 amenzi angajatorilor care utilizau munca nedeclarată.
Angajatorii depistați că foloseau muncă nedeclarată desfășurau activitate în domenii precum: întreținerea și repararea autovehiculelor, fabricarea și comercializarea produselor textile, confecții, pielărie și încălțăminte, comercializarea produselor din carne, fabricarea produselor de patiserie, tăierea și rindeluirea lemnului, construcţii, comerț cu amănuntul, coafură și alte activități de înfrumusețare.
În anul 2021, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a înregistrat şi raportat la Inspecţia Muncii, un număr de 44 accidente de muncă, din care 42 accidente cu incapacitate temporară de muncă și 2 accidente de muncă mortale.
Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj atrage atenția asupra faptului că, opțiunea unor angajați, de cele mai multe ori la influența angajatorilor, de a nu completa fișele de identificare atrage după sine sancționarea persoanelor în cauză cu amenzi cuprinse între 5000 și 10.000 lei, în baza prevederilor Legii 108/1999 pentru înființarea și organizarea Inspecției Muncii, republicată și actualizată.
Aducem în atenția opiniei publice controlul inspectorilor de muncă din data de 06.02.2021 când 9 persoane, identificate la lucru în beneficiul unui angajator cu domeniu de activitate tăierea și rindeluirea lemnului (gatere), au fost sancționate cu amenzi în valoare de 90.000 lei pentru refuzul de a completa fișele de identificare, ulterior instanța de judecată menținând fapta contravențională”, a transmis Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here