Bombă ecologică pe Jiu

0
448

Dezastru ecologic în judeţul Hunedoara. Sute de peşti de pe cursul râului Jiu din zona Vulcan au murit şi asta după ce în apă ar fi ajuns anumite substanţe chimice periculoase. Echipe de la Garda de Mediu şi Apele Române s-au deplasat pentru e preleva probe din apă şi a identifica sursa dezastrului.

Râul Jiu din judeţul Hunedoara a devenit o adevărată bombă ecologică. Sute de peşti de diferite specii au fost ucişi în urma unei contaminări a apei. Sursa problemei pare aproape imposibil de detectat.  Oamenii spun că aşa ceva nu s-a mai întâmplat, fiind un adevărat pericol pentru ei, dar şi pentru animale.

”Eu de când sunt în Valea Jiului, nu am văzut aşa ceva. Problema vine de undeva de sus, de la Uzină, cred. Este un dezastru”, spune un cetățean.

Autorităţile se zbat ca peşte pe uscat pentru a depista problema, însă nu au reuşit până acum: ”Am recoltat probe de apă. Ne-am organizat. Încă nu ştim de unde provine sursa poluantă. Trebuie neapărat să depistăm sursa de poluare. Căutăm încontinuare posibilul poluator, dar şi ce substanţe au fost care au produs această mortalitate”, spune Dălău Marin, director Apa Jiului Craiova.

Cel puţin patru specii de peşti au murit în acest dezastru ecologic. Alţi cetăţeni spun că şi mirosul este greu de suportat.

”Prietenul meu de vis a vis se plânge de mirosul care persist în zonă. Sunt oameni care au animale şi le aduc să bea apă. Este o bombă ecologică, un dezastru ”, mai spune un al hunedorean.

Reprezentanţii Gărzii de Mediu Deva au fost şi ei prezenţi la verifică. Amenzile în acest caz pot ajunge şi până la 100.000 de lei.

”Amenzile pot atinge nivelul de 100.000 de lei. De aici se pleacă la luarea de măsuri şi încadrarea in timpii de reacţie”, spune Dorel Pretean, comisar şef Garda de Mediu Hunedoara.

Acţiunile vor continua şi zilele viitoare şi nu se vor opri până când sursa poluatoare nu va fi identificată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here