Cândva bijuterie arhitecturală, acum ruină: ”S-a ales praful. Au furat tot!”

0
331

Cândva bijuterii arhitecturale, acum adevărate ruine. Cu asta se confruntă multe dintre monumentele istorice din România. De exemplu, judeţul Gorj este cel mai bogat în cule. Acestea erau ocupate în trecut de boieri sau profesori, fiind consideraţi cei mai înstăriţi oameni. Un exemplu este Cula Cioabă Chintescu, ocupată de o mare familie de boieri. Acum este declarată monument istoric, însă a ajuns o ruină. Localnicii se uită cu tristeţe.

”Era pardosea groasă aşa de 4 degete. Au furat-o toată. Praful s-a ales. Nu mai este nimic, păcat, mare păcat. Veneam aici des când eram mică”, a spus o localnică.

PNRR-ul ar fi trebuit să fie gura de aer a acestor monumente. Din acest program puteau fi atraşi bani pentru reabilitare. Autorităţile locale spun că nu au primit sprijin din partea statului.

”Pentru acest monument nu a fost alocată nicio sumă pentru reabilitarea acesteia. Noi am făcut toate demersurile necesare pentru, am aprobat bani şi în Consiliul Local. Nu am fost sprijiniţi de anumiti factori de decizie din judeţul Gorj, deşi pe aici au venit toti candidatii la campanii electorale, indiferent de functia pe care candida. Toată conducerea judeţului ştia despre acest monument istoric”, a spus Sorin Bucurescu, primar Slivileşti.

Localitatea ar putea atrage mulţi turisti: ”Din punct de vedere turistic, ar însemnă un câștig mare pentru localitate. Mai este una in apropiere în Glogova, iar atunci pentru județul Gorj, ar fi un punct turistic foarte important”, a mai spus primarul.

La 15 kilometri distanţă se află cula I.C. Davani, un alt monument istoric ce a aparţinut unei familii de profesori. Acum totul a rămas în trecut.

”Arata foarte bine, dar in timp s-a ruinat. Dacă nu a mai avut cine să se mai facă ceva pentru ea, a început să se ruineze. Ar fi trebuit să se ocupe şi autorităţile. In conform cu primarul, cu viceprimarul. Dar nu se interesează ei nici de probleme drumului”, a spus o localnică.

Reprezentanţii Direcţiei de Cultură din Gorj speră ca aceste cule să intre în patrimoniul UNESCO: ”Pentru aceste monumente s-au făcut parteneriate si au avut loc discuții. Am înțeles că decidentii politici vor să introducă toate culele în patrimoniul UNESCO.  Sperăm ca acestea care mai sunt in picioare să intre în acest circuit turistic”, a spus Pompiliu Ciolacu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here