Certificatele de naștere, căsătorie, deces sau divorț se vor obține ONLINE

0
188

Direcția Generală de Evidența Persoanelor va începe de la 1 iunie, testarea sistemului digital, pentru obținerea documentelor de stare civilă.

Certificate de naștere, căsătorie, deces, sau divorț, toate vor exista online pe un server, și vor putea fi accesate din orice județ. Este o etapă importantă, către dispariția birocrației în România.

Șase luni trebuia să aștepte un român din străinătate pentru copia unui certificat de naștere. Cererea era preluată de consulat, care o expedia prin poștă Direcției Generale de Evidența Persoanelor, care la rândul ei o trimitea în județul unde există actul original. O lună avea de aşteptat şi un român din țară care avea nevoie de un document din alt judeţ. De la 1 ianuarie, timpul de aşteptare va fi redus la cel mult 3 zile. În unele cazuri, documentele vor putea fi obţinute instant, promit responsabilii.

“În ultimii trei ani de zile am realizat digitizarea actelor din arhiva de stare civilă întocmite în ultimii 100 de ani, începând cu din 1921. Suntem în proces de recepție. Până acum am recepţionat 40%, totalitatea lor 82 de milioane de acte de stare civilă”, susține Cătălin Giulescu, directorul DEPABD, la Știrile PRO TV.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here