Cinci copii săraci au fost ținuți sclavi trei ani, într-o fermă din Bihor. Un băieţel de 11 ani, doi de 12 ani, un altul de 13 şi cel mai mare, de 14 ani, au trăit momente de coșmar.
Ionuț Spătaru, zis și „proprietarul de sclavi”, este cel care a promis părinților că vor primi 700 lei pe lună, iar aceștia au acceptat.
Însă chinurile prin care au trecut copiii, sunt greu de descris.
Aceștia dormeau într-o încăpere mică din grajd, cu pământ pe jos și se trezeau la 8 dimineața. Munca se termina noaptea târziu iar sarcinile lor nu erau deloc ușoare.
Hrăneau animalele, curăţau grajdurile, scoteau gunoiul cu roaba, chiar şi de două ori pe zi.
Băieţii se puteau spăla într-un lighean sau afară, la furtun, toaletă nu aveau, fiind obligaţi să-şi facă nevoile ca animalele, în grajd, sau pe la colţurile clădirilor. Mâncare primeau când şi când, însă doar hrană rece, pate, slănină, parizer pe care nici nu le puteau pune la păstrare, căci nu aveau frigider.
Cel mai rău a fost când unii dintre băieţi au încercat să fugă și a fost prins.
„A venit după mine cu jeep-ul, a vrut să dea peste mine. Am aruncat cizmele ca să pot fugi mai bine, dar m-a ajuns. M-a lovit cu maşina peste şoldul drept şi am căzut. A sărit din maşină, era cu doi băieţi care m-au ţinut, iar el m-a lovit cu pumnii. Am fost numai sânge…”, a declarat copilul de 13 ani.
Întreg calvarul a luat sfârșit abia în aprilie 2019, când un polițist care patrula prin zonă, i-a observat muncind.
În final, pe 31 martie, după un proces derulat fără public, Ionuţ Spătaru a fost condamnat de Tribunalul Alba la 5 ani şi 6 luni de închisoare, sub maximumul prevăzut de lege, care este de 10 ani. În faţa instanţei, Spătaru a negat toate acuzaţiile, pretinzând că sunt minciuni, şi a cerut să fie achitat.
Potrivit sentinţei, abuzurile fizice şi psihice asupra copiilor au fost severe şi le-au marcat existenţa pe termen lung. Bărbatul i-a supus la umilinţe şi bătăi care le-au accentuat problemele deja acumulate din cauza traiului greu de acasă, se arată în raportul de expertiză psihologică citat în hotărârea judecătorească. Prin urmare, la solicitarea avocaţilor orădeni Adrian Stancu şi Adriana Bejan, instanţa a dispus ca fermierul să le plătească celor cinci băieţi salariul minim pe economie pentru toată perioada de trei ani în care i-a ţinut sclavi, plus câte 10.000 euro fiecăruia, ca daune morale. Judecătorul i-a pus „proprietarului de sclavi” averea sub sechestru. După trei ani de chinuri, copii s-au întors acasă. Nu s-au mai înscris la şcoală, dar reprezentanţii Fundaţiei People to People îi sprijină.
sursa: Libertatea.ro