Cireșele, un lux pentru români: ”Vor fi mai scumpe anul acesta. Temperaturile au fost scăzute și sunt puține!”

0
161

Cireșele devin un lux pentru români. Temperaturile scăzute din ultima perioadă au afectat plantațiile de cireși, iar dacă în anii trecuți eram obișnuiți ca la început de Mai să mergem la cules, anul acesta trebuie să mai așteptăm. Nici preţurile nu sunt mici, iar românii ar putea scoate mai mulţi bani din buzunar pentru un singur kilogram de cireșe.

Anul acesta vom putea gusta din cireaşa noastră spre finalul lunii Mai şi asta după temperaturile scăzute au făcut ca fructul să nu fie copt. O familie din localitatea gorjeană Turcinești, sat Rugi deține o plantaţie de peste 350 de cireşi. Gorjenii spun că producţia va fi una slabă anul acesta.

”Foarte prost. După cum vedeţi, clima şi temperaturile au fost rele. Sunt foarte afectate. Anul acesta sunt puţine, foarte puţine sunt. Pe la cât estimaţi că o să le vindeți? Cred că peste 10 lei anul acesta. Nu sunt. Dacă ar fi fost mergeau şi mai ieftine, dar aşa nu putem”, a spus unul dintre membri familiei.

Ion Hortopan spune că lipsa fructelor va duce la o creştere alarmantă a preţurilor: ”Dacă în supermarketuri se dă cu 175 de lei, normal cireşele mergeau cam cât e kilogramul de roşii, atât şi kilogramul de cireşe. Anul acesta, sincer nici nu am văzut. Cam  50 de lei kilogramul. Dacă ar fi, le-ai da şi cu 20 de lei, că e marfa ta şi îţi convine de unde să laşi. Aşa, poti să ceri si 5 sute de lei pe kilogram, dar nu ai de unde să dai”, a spus Ion Hortopan.

Pomicultorii vor merge pe piaţă cu cireşele abia la finalul lunii Mai: ”Cireşele trebuia să fie coapte de la 1 Mai, cu toate că nici nu sunt, dar s-ar coace la sfârşitul lui Mai din cauza frigului, dar speranţa ar fi după 10 iunie să avem cireşe coapte”, mai declară gorjeanul.

Până apar cireşele româneşti, pe pieţe se găsesc deja cele din Grecia, însă la un preț de peste 100 de lei kilogramul, fiind vorba despre piețele mari din București, conform informațiilor apărute în spațiul public.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here