Scoatem tot mai mulţi bani din buzunar pentru alimentele de bază, dar şi pentru fructe. Nu doar cireşele sunt scumpe, ci şi căpşunile româneşti. Aromate şi gustoase, căpşunile au prin deja culoare în solariile din judeţul Gorj şi sunt gata de cules. Agricultorii preferă să vândă şi direct de acasă şi asta pentru că în pieţe nu prea mai au loc de fructele venite din străinătate.
Mult aşteptatele căpşuni sunt greu de atins, mai ales pe piaţă, acolo unde preţul sare de 15 lei/caserolă. Fructul românesc se coace în solarii, însă munca depusă este uriaşă. Vasile Nistorescu are în localitatea Peştişani peste 200 de metri pătraţi de cultură de căpşună pusă în solar, iar profitul abia acoperă cheltuielile.
”Întreţinerea unei culturi de căpşune se ridică într-un an la 15.000 de lei. Niciodată produsul nu este plătit la adevărata lui valoare. Noi încercăm să produce un produs cât mai natural , faţă de ce există pe piaţă. Folosim mult fertilizant, gunoi de grajd. Mai avem probleme şi cu personalul. Nu găsim să lucreze”, a spus Nistoreanu.
O altă problemă a agricultorilor este legată de piaţa de desfacere. Astfel, cultivatorii ajung de multe ori să îşi vândă marfa de la uşa solarului.
”Desfacerea este o problemă pentru că producătorii nu sunt sprijiniţi. Nu sunt ajutaţi să li se ofere mese spre vânzare. Piaţa de desfacere ţi-o faci prin calitate şi clienţi. Asta am făcut până acum. Clienti avem tot timpul. Mai vin şi ia la kilogram. Sunt mai puţini care vin aici. Nu ştiu majoritatea şi suntem departe de oraş. Tot la piaţă este desfacerea mai mare, puterea de cumpărare. La ţară, oamenii sunt mai sărac. Dacă am fi la 2-3 kilometri de oraş, ar fi altă treabă, dar la ţară este mai greu”, a mai spus gorjeanul.
Ajunşi în faţa tarabelor, oamenii se izbesc de preţ, dar şi de gustul care nu te duce cu gândul la căpşuna românească: ”Sunt şi scumpe şi tratate(…)Am cumpărat cât să-mi fac şi eu pofta, dar nu sunt bune de nimic. Parcă mănânci iarbă verde. Nu au gust? Nu. Ele miroase frumos, dar nu au gust. Direct de la agricultor. De pe piaţă nu mai cumpăr, am cumpărat şi nu sunt bune. Iau de la oamenii care au. Dau un ban, dar măcar ştiu că mânănc ceva bun(…) Preţul este mare, nu sunt aşa gustoase. Primele fructe mereu sunt apătoase, aşa. E mai bine direct de la producător. E mai bine”, au spus câțiva gorjeni.
Preţul de la uşa solarului pleacă de la 6 lei pe caserola de 400 de grame, iar la piaţă găsim kilogramul de căpşuni cu peste 15 lei.