Educația sexuală va fi studiată în școli. Legea a fost adoptată

0
130
Book of sexual education next to a notebook, conceptual image,Image: 355945734, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no

Legea educației sexuale în școli a fost adoptată astăzi în Parlament, cu 224 voturi pentru, 49 de abțineri și un singur vot împotrivă.

Actul normativ pentru modificarea şi completarea legea 272/2004 privind protecţia şi promovarea drepturilor copilului a fost sesizată de preşedintele Klaus Iohannis la Curtea Constituţională, însă judecătorii CCR au respins obiecţiunile formulate de şeful statului. Astfel, acesta a retrimis legea în Parlament, spre reexaminare. Înainte ca legea să fie supusă la votul final, parlamentarii PSD și AUR au aruncat cu vorbe grele la adresa deputaților USR, care nu sunt de acord ca legea să se numească ”pentru educație sanitară”, ci pentru ”educație sexuală”.

Legea reglementează posibilitatea desemnării drept persoană care să asigure creşterea şi îngrijirea copilului, pe lângă rudele până la gradul III, şi a altor persoane faţă de care acesta a dezvoltat relaţii de ataşament sau s-a bucurat de viaţa de familie. De asemenea, legea prevede redefinirea serviciilor de tip rezidenţial, precum şi instituirea unei indemnizaţii lunare de sprijin pentru familia sau persoana care a primit în plasament sau este tutore al unui copil, pe perioada în care asigură creşterea şi îngrijirea copilului.

Textul adoptat iniţial de Parlament prevedea că în unităţile şcolare se derulează sistematic, cu acordul scris al părinţilor sau al reprezentanţilor legali ai copiilor, programe de educaţie pentru viaţă, inclusiv educaţie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here