Facturi mai mici la energia electrică. Soluții găsite de primarii gorjeni

0
287

Independeţa energetică este tot mai dorită în România, mai ales dacă ne raportăm la noile scumpiri ce ar urma să vină. Pentru a mai ajuta cetăţenii să mai reducă din costurile facturilor, primarul din localitatea gorjeană Bustuchin a creat un parc cu peste 1000 de panouri fotovoltaice în valoare de peste 200.000 de lei.

”Ideea se naşte doar din neajunsuri. Mi-am dat seama că preţul la energia electrică în România creşte din zi în zi. Aici avem 1200 de panouri şi este un proiect pe care l-am realizat pe o suprafaţă de un hectar”, a spus Ion Ciocea.

Capacitatea de producţie a energiei depăşeşte 2.000 de Mwh pe zi, ceea ce înseamnă ca factura ar scădea cu câţiva lei, aici fiind incluse şi costurile cu energie consumată de reţeaua de apă şi gaze naturale, un ajutor pentru cei care nu au venituri, spune edilul.

”În condiţiile astea pot să mă duc cu un câţiva lei simbolic dacă Dumnezeu dă soare şi se produce energie şi să fim buni cu cetăţenii şi să-i ducem la un preţ mai mic. Am făcut această investiție pentru noi toți. Se va asigura energia electrică pentru toate unitățile școlare, primărie, dar și altele. Avem cu ce și nu vrem să plătim altora”, a mai declarat primarul.

Cetăţenii văd cu ochi buni investiţia şi spun că o astfel de iniţiativă i-ar ajuta mult: ”Ar fi bine dacă ar face asta. Ne-ar mai ajuta şi pe noi cât de cât(…)Face pentru cei care sunt cu pensii mai mici(…)Este foarte bună investiţia. Facturile o să scadă şi e o investiţie foarte bună, cred. Ajută mult, sigur că da. Ajută mult”, au spus câțiva cetățeni.

O iniţiativă similară a luat şi primarul de la Roşia de Amaradia. Proiectul este la început, însă pentru început vrea ca primăria şi şcolile să fie independente din punct de vedere energetic.

”Această investiţie se pliază la fix în contextul în care este o perioadă în care facturile la energia electrică cresc. Ne-am gândit să facem un sistem care să producă energie proprie pe fonduri europene. Investiţia presupune montarea de panouri fotovoltaice pe sediul primăriei. Va fi ca o compensare. Sunt unele zile însorite şi altele mai puţin, iar acumulatorii pot acumula energie suficientă şi pentru o zi în care nu este soare”, a spus Liviu Cotojman.

Investiţiile sunt realizate prin fonduri europene şi sunt singurele de aceste fel la nivelul judeţului Gorj. Energia produsă de panourile fotovoltaice este stocată de acumulatori, iar mai apoi este distribuită în reţeaua publică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here