Fetiță externată cu răni la o mână! Acuzații dure la adresa SJU Târgu Jiu

0
1301

Un nou caz șocant în Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu! O femeie acuză cadrele medicale din cadrul unității spitalicești de neglijență. Aceasta s-a internat cu fetița ei de un an cu o bronșită acută, iar la externare, copila s-a ales cu o rană, pe una dintre mâini.
Mama copilei susține că asistentele nu i-au schimbat bandajul unde era pusă branula, iar fetița a făcut o infecție. Deși a sesizat de nenumărate ori cadrele medicale, acestea nu au luat nicio măsură, mai spune femeia.
”Am fost internată de pe data de 9 noiembrie cu o bronșolită acută. La internare i s-a pus o branulă. Deși am cerut să i se schimbe bandajul, nu au vrut să facă asta, pe motiv că iese branula. După 7 zile de internare, fetița a început să plângă. Când au desfăcut acolo, era carne vie și puțin de infecție. Scuza lor este că aveau o alergie la leucoplast, asta mi-au zis. În seara respectivă i s-a montat o altă branulă la cealălaltă mână, dar nu avea nimic după ce i-au dat-o jos. Este o neglijență, părerea mea”, a spus mama copilei.

Fetița împreună cu mama ei au fost externate ieri, deși starea de sănătate a copilei nu era tocmai bună.
”Inițial voiau să mă externeze alaltăieri, deși luni mi s-a spus că nu este bine din punct de vedere pulmonar, că nu este vindecată. Am refuzat externarea. Ieri, după o discuție cu doamna doctor, mi s-a spus că există riscul să ia și alte boli din spital. Am căzut de comun acord să facem externarea. Mi s-a spus că la mânuță se va vindeca, dar procesul este lung și s-ar putea să rămână și cu un semn”, a mai spus femeia.

Conducerea unității medicale contrazice spusele mămicii.
”Deoarece la locul inserției branulei nu au fost semne evidente de instalare a flebitei (inflamația venei), nici durere de-a lungul venei, eritem, indurație la administrarea tratamentului, fetița nu a acuzat dureri, nu a fost agitată, așa că nu s-a impus schimbarea branulei până pe data de 15.11.2021. La solicitările mamei de schimbare a leucoplastului a fost realizată inspecția zonei și nu s-au observat
modificări tegumentare alergice, motiv pentru care s-a recurs la dezlipirea stratului
superficial care era murdar și care a fost înlocuit cu un altul.
În seara zilei de 15.11.2021, mama fetiței s-a prezentat în sala de tratament a secției, deoarece fetița era agitată și trăgea de branulă, lucru pe care nu îl mai făcuse până atunci. Asistenta de serviciu și medicul au decis verificarea branulei. La inspecție s-a observat eritem (roșeață a pielii) în momentul ridicării marginii superioare a leucoplastului, motiv pentru care s-a recurs la schimbarea branulei și la îngrijirea leziunilor rezultate în urma contactului cu leucoplastul.
În momentul extragerii branulei, la nivelul orificiului de intrare a branulei se aflau cruste hematice din cauza mișcării frecvente a branulei prin folosirea repetată a mâinii-fiind mâna dominantă. Nu erau leziuni suprainfectate, tegumentul era integru, fiind doar eritematos- (contrar celor afirmate de mama). În imaginile furnizate de mama aspectul este cauzat de umiditatea produsă de leucoplast, căci fetița ducea frecvent mâna la gură, ștergându-și secrețiile apoase care se scurgeau de la nivelul foselor nazale. Umiditatea produsă în acest fel a exacerbat reacția alergică la leucoplast. Menționăm că reacțiile alergice la leucoplast sunt frecvente la copii.
În dimineața zilei de 15.11.2021, în urma consultului medical, evoluția pulmonară
era favorabilă, dar copilul prezenta rinoree (îi curgea nasul, secreții nazale) motiv pentru care s-a instituit tratament specific, s-a indicat continuarea internării și examen ORL care s-a efectuat pe 16.11.2021.
Pe 16.11.2021, având în vedere că leziunile de la nivelul mâinii erau în remitere, în urma îndepărtării leucoplastului și a aplicării de dezinfectant și unguent, iar evoluția rinoreei era favorabilă, de asemenea, pulmonar patologia era remisă, s-a propus externarea pacientei. Inițial, mama pacientei a fost de acord, dar când medicul i-a dus biletul de externare, mama a afirmat că nu va pleca din spital până
când leziunile de la nivelul mâinii nu se vor remite complet. S-a decis anularea
externării și continuarea îngrijirilor tegumentare.
În dimineața zilei de 17.11.2021, leziunile tegumentare fiind mult remise, mama a solicitat externarea.
Precizăm că nu a existat nicio comunicare între Secția Pediatrie și Poarta spitalului cu privire la limitarea accesului în vederea depunerii unei plângeri la conducerea unității, așa cum susține mama pacientei”, transmite SJU Târgu Jiu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here