Fug de frica războiului. Și-au găsit refugiul în România

0
245

Zeci de cetăţeni din Ucraina au ajuns, joi dimineaţă, pe jos, la punctul de trecere a frontierei din Sighetu Marmaţiei, judeţul Maramureş. Refugiaţii vor să intre în România de teama războiului pe care Rusia l-a declanşat în această noapte. În zilele următoare ar putea ajunge în România mii de cetăţeni ucrainieni. Oficialii de la București au declarat miercuri că s-au pregătit pentru a primi 500.000 de refugiați.

Potrivit Digi24.ro, oamenii ajunşi în aceste momente în punctul de trecere a frontierei de la Sighetu Marmaţiei sunt în special turişti veniţi din toată Europa, pe care conflictul militar i-au găsit în Ucraina, la Bukovel. 

„Oamenii au spus că au auzit din hotelurile în care erau cazaţi tot ce se întâmplă. Acum vin pe jos în România, au ales să fugă din calea războiului. Zborurilor lor, oricum, au fost anulate. Familii întregi de ucraineni au venit cu maşinile. Au rude la Sighetu Marmaţiei şi spun că au venit pe termen nelimitat, pentru că în ţara lor este panică generală şi, între altele, nu se mai poate plăti cu cardul”, a transmis corespondentul DIgi 24 de la faţa locului.

La Sighetu Marmaţiei sunt pregătite acum taberele de refugiaţi. Se aşteaptă ca din moment în moment din Ucraina să sosească valuri de persoane.

Invadarea Ucrainei de către Rusia determină populaţia ucraineană să părăsească în masă ţara aflată în război. Mii de oameni panicaţi de începerea conflictului militar au stat, joi, la cozi interminabile la frontiera dintre Ucraina şi România, în zona localităţii Tereblecea, pentru a părăsi, pe jos, teritoriul ucrainean, având ca destinaţie finală diferite oraşe din România sau alte ţări europene.

De asemenea, sute de maşini cu numere de Ucraina aşteptau la rând în Punctul de Trecere a Frontierei Tereblecea – Siret, pentru a putea ajunge în România.

Autorităţile ucrainene au permis ieşirea din ţară doar a femeilor, copiilor, iar în cazul bărbaţilor este permisă părăsirea ţării doar pentru cei care au rezidenţă pe teritoriul altui stat. În acest context, la porţile metalice ale punctului de frontieră aşteptau numeroase femei cu copii în braţe sau cu copii în cărucioare.

Mulţi dintre refugiaţi au reuşit să ia cu ei cel mult o valiză în care au pus obiectele de strictă necesitate.

„Lumea e speriată toată, fiecare fuge care încotro, care la rude, care mai au case pe la munte. Se ascunde lumea, pentru că e o situaţie dificilă”, a declarat, pentru AGERPRES, o ucraineancă ce a părăsit, joi, ţara.

Un tânăr care are rezidenţa în Lituania a fost nevoit să iasă din ţară prin Punctul de Trecere a Frontierei Tereblecea – Siret, pentru că nu poate ajunge în ţara de destinaţie prin Nordul Ucrainei, care este atacat de ruşi.


„Mergem în Lituania, pentru că avem rezidenţa în Lituania şi mergem acolo pentru că avem şi loc de muncă”, a spus acesta.

Durata de aşteptare pentru a intra în România este foarte mare, însă, cu toate acestea, nicio persoană aflată la rând nu este dispusă să renunţe.

Coada de maşini la graniţă se întinde pe o lungime de 3 – 4 kilometri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here