Gorj: Morții sunt puși să plătească taxa la gunoi

0
1006

Dacă nu-i de râs, e de plâns. Mii de localnici dintr-o comună din Gorj sunt puşi să plătească gunoiul retroactiv din anul 2014, deşi mulţi dintre ei poate nici nu au beneficiat de acest serviciu. Şi cum în România este posibil aproape orice, sute de persoane decedate sunt şi ele trecute pe liste, fiind obligate să plătească taxa de gunoi.

Localnicii din Tismana din judeţul Gorj au primit decizii de impunere cum că trebuie să plătească gunoiul din anul 2014. Mai exact, Consiliul Local de pe vremea respectivă a subvenţionat serviciul de salubritate, iar o parte din cheltuieli a fost suportată din bugetul local. În  urma unui control al Curţii de Conturi s-a stabilit faptul că decizia a fost una ilegală, iar sumele de bani trebuie recuperate de la oameni. Cetăţenii nici nu vor să audă de aşa ceva, mai ales că trebuie să plătească şi pentru cei decedaţi.

”Mi se pare o decizie aiurită. Greşeala trebuia să o acopere ei. Să fi făcut Sfânta Cerşanie(…) E păcat să plătim noi atâtea milioane din urmă. Dar lumea de pe aici, din câte am auzit, spun că nu plătesc. Eu o am pe mama care a murit în 2017 şi mai plătesc până în anul 2019 pentru ea”, au spus câțiva localnici.

Pentru a recupera suma de bani, alţii trebuie să plătească pentru 8 persoane, deşi în gospodărie nu este decât un singur om:” Nu este normal că am plătit. Plătim gunoiul pentru o singură persoană din 2014. Şi acum câte persoane sunteţi trecute pe liste? Opt. Mi-a venit decizie. Mama este moartă din 2018. Cinci milioane două sute am de plată”, a spus o femeie.

Reprezentanţii Primăriei Tismana explică  faptul că cei de la Curtea de Conturi au decis ca cetăţenii să plătească, deşi vinovaţi se fac cei care au votat hotărârea ilegală.

”Fosta conducere nu a venit în cadrul Consiliului Local cu o actualizare a acestor tarife şi s-am ajuns în situaţia ca primăria să plătească mai mult pentru serviciul de salubritate pentru perioada de 5 ani, 2014-2019. Curtea de Conturi, în raportul pe care l-a înaintat a venit cu propunerea ca această sumă de bani să fie recuperată de la beneficiarii direcţi ai taxei de salubritate”, a spus Anca Bordușanu, administrator Tismana.

Primăria trebuie să recupereze de la oameni circa 900.000 de lei, bani pe  care oamenii nu îi vor să plătească. Localnicii spun că se vor îndrepta în instanţă în privinţa acestor decizii de impunere. De menționat este faptul că totul s-a întâmplat pe timpul fostei conduceri, iar decizia nu a fost semnată de edil.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here