Gorj: Producția de fructe, grav afectată: ”Nu am mai rămas cu nimic!”

0
234

Producția de fructe a fost grav afectată de frigul din ultimele zile, cel puțin în localitățile care sunt aproape de munte. Un pomicultor din satul Pociovaliștea spune că anul acesta nu o să mai aibă producție de mere. Din cele 2 hectare de pomi fructiferi, aproape 80% din cultură este afectată.

”Mugurul este afectat mai mult de 80%. Am încercat să facem tot ce ne stă în putință. Am curățat pomii, i-am stropit, dar cu frigul nu te poți pune. Am o suprafață de 2 hectare de meri, dar anul acesta producția este afectată. Nu știm dacă o să scoatem ceva”, a spus Anghel, un pomicultor din Gorj.

De asemenea, și producția de caise este afectată destul de grav: ”Seara trecută a fost ger. A înghețat apa. Sunt afectați pomii, au picat florile. Au trecut am făcut dulceață, compot de caise, de struguri, anul acesta nu mai fac nimic”, a spus Dana Tănăsescu, un alt pomicultor.

Pomicultorii mai spun faptul că vom scoate mai mulți bani din buzunare pentru un kilogram de mere sau un borcan de compot. Dacă acum găsim mere la un preț de 2 lei pe kilogram, în toamnă am putea plăti dublu.

Nici comercianții nu se pot lăuda cu vânzări prea mari: ”Nu am vândut mai nimic. Oamenii nu prea cumpără, dar sigur vom avea noi scumpiri din cauza vremii. Asta este, nu avem ce face, trebuie să ne adaptăm, dar oamenii nu vor plăti mai mult. Rămânem cu ele pe mese”, a spus un comerciant.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here