Medic de familie, acuzat că a primit mită de peste 900 de ori

0
274

Un medic de familie dintr-o comună doljeană a fost plasat sub control judiciar, după ce a eliberat adeverinţe de vaccinare false în schimbul unor sume de bani. Porcurorii spun că medicul a primit mită de peste 900 de ori. Potrivit oamenilor legii, cercetările în acest dosar au fost începute în urma autosesizării ofiţerilor Serviciului Anticorupţie. Faptele ar fi fost comise în perioada august 2021 – ianuarie 2022.

„Doritorii erau racolați de intermediari, care le preluau documentele de identitate și le trimiteau către ambulanțier. Acesta le direcționa către medicul de familie care efectua implementarea în baza de date și elibera adeverința de vaccinare. Din suma de bani oferită cu titlu de mită în schimbul acestui serviciu, primul intermediar își oprea o mică parte, iar restul era împărțit de către ambulanțier și medic.
De altfel, în cursul zilei de 17 ianuarie, înainte de activitatea de prindere flagrant, în numai o oră, medicul a implementat în baza de date un număr mare de persoane beneficiare care nu efectuaseră în mod efectiv niciun vaccin anti-COVID”, au precizat ofiţerii anticorupţie.

De regulă, suma cerută pentru documentul fals era de 400 de lei. Din această sumă, medicul oprea 200 de lei, iar restul rămânea la intermediar.

Anchetatorii au încheiat acorduri de recunoaştere a vinovăţiei cu patru complici ai medicului de femilie. Inculpaţii au acceptat să fie condamnaţi la câte 2 ani şi 6 luni de închisoare pentru infracţiunile comise. Pedepsele sunt cu suspendare. În iunie, acordurile au fost înaintate judecătorilor de la Tribunalul Dolj. În septembrie, instanţa a admis două dintre acorduri, iar alte două au fost respinse.

„Respinge acordul de recunoaştere a vinovăţiei încheiat de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia Naţională Anticorupţie cu inculpatul L.C., cercetat pentru săvârşirea infracţiunilor de complicitate la luare de mită, în formă continuată (639 acte materiale) şi, respectiv, complicitate la fals informatic, în formă continuată (639 acte materiale). Va trimite dosarul procurorului în vederea continuării urmăririi penale”, se arată în hotărârea instanţei privind unul dintre inculpaţi. Cele două hotărâri ale instanţei nu sunt definitive şi au fost contestate la Curtea de Apel Craiova.

Pe 17 ianuarie, oamenii legii au făcut şase percheziții domiciliare. Au fost ridicate sume considerabile de bani în lei și valută, bonuri de masă pentru persoanele care s-au vaccinat cu schema completă şi adeverințe de vaccinare. Ulterior, procurorii au cerut şi obţinut arestarea preventivă a trei inculpaţi, printre care se număra şi medicul de familie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here