Scaunul din cabinetele stomatologice pare să fie spaima multor români. Unii nu mai au niciun dinte în gură, iar alţii merg la dentist abia când nu mai rezistă de dureri. Unul dinte principalele motive pentru care nu se prezintă la medic ar fi frica, spun medicii.
”Frica de stomatolog sau stomatofobia respectivă este reală. Din punctual meu de vedere afectează cam una din trei persoane, dacă vorbim despre adulţi”, a spus Cătălin Manasia, medic stomatolog.
Deşi sunt aproape de oraş, oamenii preferă să nu investească în dantura lor şi ajung în ultima fază atunci când nu mai au ce face: ”Se prezintă de multe ori în cabinetul stomatologic când este de multe prea târziu. Apare durerea, pacientul mai stă acasă, mai ia un tratament după ureche”, Cătălin Manasia, medic stomatolog.
Sătenii sunt de altă părere: Dacă îmi dădea un pahar de rachiu, îi scoteam eu(…)Eu sunt chel în faţă. Nu am dantură decât jos. Dacă nu sunt bani, că eu nu am serviciu. Luaţi medicamente când vă dor? Nu. Păi ce să mă mai doară, dacă nu are ce”, au spus câțiva săteni gorjeni.
Unul dintre gorjeni recunoaşte că nu am mai trecut pe la dentist de aproape 20 de ani: ” Nu am mai fost de vreo 18 ani nu am mai fost. Când lucram la CFR îmi puneau gratuit, dar nu m-am mai dus”, a spus bărbatul.
Alţii spun că nu mai are rost să mai investească bani în dantură: ” Din pensia mea să mă duc să mai pun dantura, este greu(…) Eu nu mai am! Am plăci. Şi partea financiară, acum s-a scumpit foarte mult. Am auzit: să dăm atâtea milioane pentru dantură? Renunţă!”, mai spun câțiva gorjeni.
Medicii spun că pot să apară mai multe boli la nivelul cavităţii bucale în cazul în care dantura este neglijată: ” Ne confruntăm cel mai des cu parodontoza. Apare o inflamaţia a gingiei respective. Aşa ajungem la parodontoză care nu mai este o boală a dintelui şi a gingiei şi a osului”, a mai spus medicul Manasia.
Medicii recomandă un consult medical cel puţin odată pe an, iar igiena orală să nu fie neglijată. Aţa dentară are şi ea un rol destul de important.