Peștișani, gazda bucătăriei austriece

0
554

A adus bucătăria austriacă în România, chiar în satul unde a crescut. Alin Fabian, bucătar de meserie în Austria, s-a întors în localitatea gorjeană Peştişani pentru a le dezvălui câteva detalii despre mâncarea tradiţională de peste hotare.

Mâncarea tradiţională românească şi cu cea austriacă s-au îmbinat de minune astăzi într-un cadru de poveste din localitatea Peştişani, judeţul Gorj. Stabilit de mai bine de 10 ani în străinătate, Fabian vine anual acasă pentru a pregăti cea mai bună mâncare tradiţională românească şi austriacă. Fabian a lăsat deoparte bucătăria complet utilată şi prefer ca toate preparatele să fie gătite în natură.

”Ideea de gătit în natură vine tocmai pentru a promova zonei copilăriei mele. Prin video-urile pe care le fac şi le postez pe canalul meu de Youtube. Vreau să combin două culturi, fiind vorba despre cultura austriacă şi cea românească”, a spus Fabian.

Cele două bucătării se îmbină destul de bine, mai spune bucătarul: ”  Bucătăria Austriacă este puţin mai complex decât cea românească cu mai multe condiment. Se gătesc foarte mult cu diferite condimente, gen chimion, magheran, boabe de enupăr şi cu vin. Bucatele tradiţionale de la noi au fost duse şi peste hotare, nu doar cele din Austria la noi. Străinii au rămas impresionaţi de fasolea cu ciolan”, a mai spus tânărul bucătar.

Gulaşul este mâncarea tradiţională a austriecilor, necesitând mai multe condiment. Puiul pe jar este o altă reţetă tradiţională, preparat pe care sculptorul Constantin Brâncuşi îl mânca destul de des. Localnicii spun că şi-au adus aminte de vremurile demult apuse.

” Îmi readuc aminte de copilăria mea şi de preparatele făcute de bunicii mei, de bunica mea care gătea întotdeauna pe jar. Nu aveau altă posibilitate să facă pe aragaz, făceau totul pe foc, pe jar(…) Am degustat preparatele lui Fabian, totul de calitate şi îmbină cumva bucătăria austriacă cu cea din România şi din satul natal”, au spus câțiva localnici.

În localitatea Peştişani din judeţul Gorj, turismul gastronomic prinde contur din ce în ce mai mult, iar autorităţile vor să atragă cât mai mulţi vizitatori în acest sens: ”Turismul gastronomic este foarte dezvoltat în multe zone din ţara noastră. Strategia de promovare a comunei Peştişani a fost redesenată în urmă cu 1 an. Ne-an adaptat din mers, tocmai pentru că trebuie să fi în ton cu ce vrea lumea”, Isabela Coară, consilier promovare turistică Peștișani.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here