Primar: ”Această bază de tratament este viitorul comunei”

0
931

Primarii care conduc localitățile aflate în zonele miniere ale județului Gorj își doresc preluarea activelor de la Complexul Energetic Oltenia. Fie că vorbim despre clădiri sau baze de tratament, fie că este vorba despre terenuri, edilii vor să fie în administrarea lor, tocmai pentru a putea face anumite investiții benefice pentru comunitate.

De exemplu, în comuna gorjeană Săcelu se află una dintre cele mai mari baze de tratament din țară, amplasament administrat în prezent de către CE Oltenia. Baza de tratament funcționează doar pe timp de vară, însă edilul localității vrea să fie activitate permanentă. Primarul din Săcelu, Gheorghe Dumitrelea, spune că susține proiectul de lege depus de senatorul Ion Iordache, prin care se specifică faptul că toate activele patrimoniale să fie valorificate de către primării.

De asemenea, edilul Dumitrelea spune faptul că odată cu aplicarea acestei legi și preluarea activelor, comunitatea se va dezvolta și va avea de câștigat foarte mult. Ba mai mult, acesta dorește să acceseze și fonduri europene în acest sens, însă mai are de așteptat decizia magistraților din Craiova, cu privire la o decizie luată în anul 2005, atunci când s-a stabilit faptul că au fost prejudiciate fondurile europene.

”Această clădire nu este una de sezon, ci permanentă, este o construcție. În schimb, activitatea lor este una sezonieră. Revenirea la trecut, ar fi viitorul comunei Săcelu. Dacă se va adopta această lege și se va pune în aplicate, o să fie un lucru extraordinar. Nu voi ține cont de culoare politică. Persoanele care vor ajuta localitatea Săcelu și vor fi lângă mine, voi ține cont la viitoarele alegeri. Au fost interzise accesarea fondurilor europene și asta după ce în 2005, au fost prejudiciate fondurile privind AFIR. Am câștigat în instanță în primă fază, dar mi s-a făcut refuz. Mă voi prezenta personal pe data de 3 martie la Curtea de Apel Craiova. Dacă voi prelua baza de tratament și am liber să accesez fonduri europene, aș putea face multe lucruri importante. Susțin această lege, indiferent de cine a fost propusă. Este extrem de benefică pentru comunitatea noastră”, a spus primarul din Săcelu, Gheorghe Dumitrelea.

Și primarul din Motru are de recuperat mai multe terenuri, printre care și o clădire pe care vrea să o transforme într-un muzeu al minerului: ” Am solicitat o clădire și deja am dezvoltat un parteneriat să facem un muzeu al minerului. A fost aprobat un parteneriat. Avem și un spațiu de vreo 500 de metri, acolo unde am putea pune anumite utilaje mai mici. Am solicitat să ne transfere infrastructura cu iluminatul public, canalizare și apă într-un cartier. Este vorba despre Ștucani, acolo unde vechii proprietari au fost mutați de CEO. De asemenea, am luat în considerare că suntem interesați de mai multe terenuri din zona Roșiuța”, spune primarul Morega.

Cu privire la proiectul de lege al lui Iordache, edilul spune că ar fi un lucru bun și speră ca legea să fie aplicată: ”Ar fi una benefică pentru toate localitățile. Decât să fie paragină, mai bine să fie preluate pentru dezvoltare. Este adevărat că multe locații vor trebui să fie întreținute și făcute investiții mai mari. Acest aspect diferă de la un UAT la altul. A fost și o discuție cu privire la această preluate. S-a pus în discuție o inventariere”, a mai declarat Morega.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here