Proiect important, implementat în Gorj. Victimele din zona montană, căutate cu dronele

0
400

Un proiect unic în Europa a fost implementat de Serviciul Public Județean Salvamont  al Consiliului Județean Gorj, la nivel național. Sub denumirea “Centrul Național de Analiză a datelor Salvamont-Vodafone”, deschiderea oficială a acestui proiect a avut loc, vineri, 8 aprilie, la sediul instituției din municipiul Târgu Jiu.

Acest dispecerat are tehnologia necesară pentru a identifica prezența umană în imagini surprinse cu ajutorul dronelor utilizate de echipele de căutare-salvare, folosindu-se, în premieră, echipamente de înaltă tehnologie și inteligență artificială pentru a analiza și identifica prezența umană în zonele greu accesibile.

România este prima țară, la nivelul Uniunii Europene, care a introdus această tehnologie la nivel național, o tehnologie pe care doar 4 țări din Europa au mai implementat-o, însă doar la nivel regional sau local.

„Este o mare realizare a serviciului Salvamont România și o mare satisfacție pentru noi, gorjenii, ținând cont de faptul că ideea acestui proiect a plecat de la o  discuție pe care am avut-o cu Sabin Cornoiu, referitoare la implementarea acestui sistem pentru Serviciul Județean Salvamont Gorj. Determinarea și perseverența lui Sabin au dus, astăzi, la dezvoltarea acestui proiect și la nivel național, și pentru asta îl felicit!”, a declarat președintele Consiliului Județean Gorj, Cosmin Mihai Popescu.

Datorită acestui sistem, în numai 30 de minute, o dronă poate parcurge 5 km liniari și poate acoperi o suprafață de peste 24 de hectare. Astfel, se pot transmite fotografii și imagini care după descărcare pot fi, mai apoi, procesate și analizate în nu mai puțin de 2 minute, mărindu-se capacitatea de căutare de aproape 10 ori. Aceste performanțe duc la micșorarea timpului de intervenție, la reducerea riscurilor pentru salvamontiști și, ceea ce este cel mai important, la salvarea mai multor vieți.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here