Puși să își facă nevoile în peturi. Pacienți ”captivi” în sistemul de sănătate din România

0
477

O nouă gafă a sistemului de sănătate din România. Câțiva pacienți dintr-un spital din Turnu-Severin descriu faptul că sunt tratați în condiții inimaginabile. Unitatea medicală este în reabilitare, însă bolnavii de la Secția TBC sunt ținuți în praf, fără băi, iar saloanele sunt desprinse parcă din filmele de groază. Acestea sunt spusele celor 7 pacienți. 

Pereţi decojiţi, mizerie, praf şi cu grupuri sanitare insalubre. Aşa arată imaginea spitalului TBC din Drobeta Turnu Severin, una care te trimite cu gândul spre un lagăr. Pacienţii se plâng de condiţiile inimaginabile, iar acuzaţiile sunt şi ele unele pe măsură. Deşi se efectuează lucrări de reabilitare, pacienţii nu au fost mutaţi. Unul dintre bolnavi a declarat că saloanele arată deplorabil, iar în interior au ajuns chiar şi animale.

”Mizerabil. Este gunoiul pe holuri şi în camera ca la porci. Este zgomot. Este mizerie, praf. Sunt pisici. Vin de jos. Avem uși, dar le mai ținem deschise că este cald”, spune un pacient.

Ba mai mult, pacienţii nu au nici băi conforme. Oamenii spun că încălzesc apa la soare şi se spală la lighean.

”În salon nu avem chiuvetă. Nu avem nimic, le-au luat. Păi şi unde mergeţi să vă spălaţi? La baie. Avem bidoane de 5 litri, încălzim apa aici la soare. Avem un lighean, iar seara ne spălăm la lighean”, mai declară un bolnav.

Conducerea spitalului spune că lucrurile nu stau aşa cum sunt descrise de către pacienţi:  ”Secţia a fost împărţită în două. Avem un spatiu bine definit cu culoar, saloane şi alte spaţii medicale unde putem interna un număr redus de pacienţi. Într-adevăr se aude în acea zonă cum se lucrează, dar spaţiul este separat. Deci, nu intră praf sau muncitorii”, spune Elena Bololoi, director îngrijiri medicale Spital Turnu Severin.

O altă declaraţie şocantă a pacienţilor este legată de faptul că sunt puşi chiar de asistente să îşi facă nevoile în salon, în peturi: ”I-am zis, doamnă, unde ne facem şi noi treaba mică? Ne-a zis că în salon, în sticlă.  Ne-a adus o sticlă tăiată la fiecare. Am întrebat de ce şi ne-a zis că nu sunt băi”, spune bolnavul internat.

Un medic specialist în pneumologie spune că praful afectează şi mai mult pacienţii bolnavi de TBC: ”Toate aceste particule intră la nivelul căilor aeriene mici şi declanşează o reacţie inflamatorie. La pacientul bolnav de Tuberculoză care luptă cu propria inflamatorie, se adaugă lupta cu o altă inflamaţie suplimentară. Aceste particule sunt uneori foarte greu de eliminat”, spune Elena Vlad, medic pneumolog.

Conducerea spitalului a declarat ulterior că pacienţii au fost mutaţi într-un alt spital.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here