Se pierde tradiția

0
277

Patria căpșunelor de la Polovragi începe să îşi piardă numele creat de generaţii întregi şi asta pentru că mulți cultivator au renunțat la munca de câmp, considerând că afacerea cu căpşunele nu mai este rentabilă. În anii trecuţi se scoteau bani frumoși din vânzarea fructelor, acum oamenii o mai fac doar din pasiune. Unul dintre motivele pentru care oamenii au renuţat la această cultură este legat şi de vremea capricioasă.

”Duc o tradiţie mai departe. Sunt din vechea gardă, ca să zic aşa. De mic copil am cultivat acest soi de căpşuni. Am plecat cu cele româneşti, iar acum ajuns să le pun pe cele care sunt de actualitate de piaţă. Sunt vaste motive. În primul rând ne afectează şi clima. Suntem la o înălţime de 600 de m altitudine, iar muntele ne provoacă brume timpurii, îngheţul la sol”, Mioara Mănescu, cultivator.

Cultivatorii spun că o altă problem este legată de vânzarea fructului: ” Este vorba şi despre vânzare. Noi nu avem un punct de desfacere. Înainte erau centre de colectare. Veneau din alte judeţe şi ne preluam marfa. Erau ca nişte samsari. Este foarte greu, nu poţi să te descurci. Eu am avut până la un hectar de căpşuni. Nu îmi e rușine să vă spun. Am ținut fata în facultate cu banii de pe căpşuni. Aşa am reuşit să o susţin financiar”, a mai spus gorjeanca.

Un alt cultivator spune că preferă să le vândă la margine de drum, decât să meargă cu ele în piaţă. Acolo nu au loc de cei cu fructele aduse din alte ţări.

”Pe piaţă este greu. Este greu să ajungem cu ele acolo. Nu mai sunt mese libere pentru producători. Sunt mici firme care iau dintr-o parte şi vând în alta, dar vor să câştige cât producătorul. Acum la poartă sau la drumul naţional. Ce nu pot vinde de acasă, merg acolo”, a spus Florin Deconescu.

Cultivatorii au trecut de partea financiară, iar acum fac totul din pasiune, tocmai pentru a nu se pierde tradiţia: ”La mine nu mai este vorba despre partea financiară. Acum la mine este doar pasiune. Cu toate că oasele se mai înmoaie, am trecut de la bani la pasiune. Seara sau dimineaţa, vin în cultură, îmi iau o mână de căpşuni şi mănânc”, a mai spus un cultivator.

Un kilogram de căpşune ajunge la 15 lei direct de la producători, iar preţul o să scadă odată cu trecerea producţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here