Un tânăr jurnalist din Kiev, refugiat la Târgu Jiu: ”Mâine aș pleca înapoi acasă!”

0
568

Sute de mii de refugiaţi din Ucraina au fugit din calea războiul şi au intrat deja în România. Fiecare s-a cazat pe unde a putut, fiind ajutaţi de oamenii cu suflet mare. Unii dintre ei se gândesc cu tristeţe la ce s-a ales acum de ţara lor. Este şi cazul unui jurnalist din Kiev. Acesta a ajuns împreună cu soţia şi cu fiul său bolnav de hemofilie la Târgu Jiu.

Tânărul jurnalist este prezentator la un post de televiziune naţional din Ucraina şi a plecat din calea războiului, tocmai pentru a-l salva pe copilul său în vârstă de 12 ani, bolnav de hemofilie. Roman a reuşit să plece din Ucraina în a doua zi de bombardamente, deşi se instituise legea marţială. Acesta a povestit că a plecat legal, având cel mai întemeiat motiv, copilul bolnav.

”Este o poveste lungă, de mai mult timp. Am cunoscut un om. Avem un copil care are o boală foarte rară. Am cunoscut un American, ne-am cunoscut mai demult. El ne-a făcut legătura cu domnul de aici din Târgu Jiu care are aceeaşi boală ca fiul nostru. De exemplu, bărbaţii care au un singur copil şi nu mai au soţie sau bărbaţii care au mai mult de trei copii sau cum este cazul nostru. Cei care avem un copil care are o boală destul de gravă”, a spus Roman Malik, jurnalistul din Kiev.

Fiul lui Roman îşi aduce aminte cu greu de ceea ce a văzut în fuga sa din calea războiului: ”Pe data de 24 februarie la ora 5 dimineaţa, ne-am trezit pentru că am auzit un bombardament foarte puternic. Nu ştim dacă au fost sau nu rachete, dar s-a auzit ceva ce nu am auzit niciodată în viaţa noastră”, a spus Arseniz, fiul jurnalistului.

Copilul are nevoie de un tratament special pentru boala pe care o are, iar acesta este administrat chiar de către mama lui: ”Riscuri au fost destul de mari. Copilul are nevoie de tratament zilnic pe care îl fac chiar eu. Nu am avut aşa mult tratament pentru mai multe săptămâni şi odată cu războiul, nu aveam de unde să primim tratamentul. Astfel, aveam nevoie de un ajutor foarte rapid şi de aceea am fost nevoiţi să plecăm cât mia repede pentru a găsi acest tratament şi să-l facem copilului”, a povestit femeia.

Jurnalistul speră ca războiul să se termine destul de repede, tocmai pentru că vrea să revină în ţara lui: ”Acolo sunt şi oameni din poporul rus care se roagă în fiecare zi sa se termine războiul cât mai repede. Dacă acum se termină războiul, ne facem bagajele si am pleca. Acum noi am înțeles cât de mult ne iubim casa şi vrem să intrăm în casa noastră, să-i simțim mirosul”, a mai declarat acesta.

Din calea războiului au reuşit să se salveze toţi membrii familiei, fiind refugiaţi în Polonia. Familia de ucrainieni este cazată la un central al unei asociaţii a Persoanelor cu Handicap din Oltenia, fiind ajutaţi cu tot ce este necesar pentru a nu duce lipsă de nimic

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here