Cum reduc autoritățile numărul mare al câinilor fără stăpân: ”Ce să le fac? Este păcat să-i arunci!”

0
394

Numărul tot mai mare al animalelor abandonate pe străzile localităţilor din Gorj a făcut ca autorităţile să ia în sfârşit măsuri. Pentru a mai reduce din câinii fără stăpân, autorităţile au decis să demareze o campanie de sterilizare a câinilor şi pisicilor. 

Pentru a stopa înmulţirea şi abandonul câinilor şi pisicilor, autorităţile din Gorj au demarat cea mai mare campanie de sterilizare gratuită a animalelor. În localitatea gorjeană Dăneşti, cetăţenii au venit cu animăluţele în braţe, sperând ca acest fenomen al abandonului să se sfărșească.

”De cât să-i arunc, decât să-i omor, mai bine o sterilizez. Este păcat să-l arunci. Nu ati văzut cum ii aruncă prin pădure, unii îi aruncă în apă şi îi îneacă. E păcat(…) Are deja 2 fătări şi nu mai vreau că i-am tot adunat de pe stradă şi am făcut 5 deja. Mai am 2 castrate. Este o idee bună cu castrarea. Cei care sunt abandonaţi prin sate nu are cine să-i aducă. Sunt o grămadă prin sate abandonaţi”, au spus câțiva localnici.

Campania se desfăşoară în peste 50 de localităţi din Gorj: ” Am reuşit să înscriem 55 de localităţi printre care face parte şi comuna Dăneşti. Avem obligaţia să sterilizăm aceste animăluţe, să prevenim abandonul şi totodată câinii fără stăpâni care sunt foarte mulţi la nivelul judeţului Gorj”, a spus Ovidiu Boruga, reprezentant Serviciului de Protecţie a Animalelor Gorj.

Autorităţile locale spun că de cele mai multe ori, patrupede devin agresive, iar cetăţenii sunt puşi în pericol: ”Din păcate, ei pot să devină agresivi prin faptul că nu sunt hrăniţi la timp şi pot crea probleme. Avem zone în care sunt foarte mulţi câini fără stăpân şi nu avem metodele şi capacitatea ca să îi strângem sau să realizăm locuri pentru creşterea şi hrănirea acestora, padocuri sau ceva de genul acesta”, a spus Mădălin Paliţă, primar Dăneşti.

Sterilizarea se face cu ajutorul Asociației Pro Animals, iar medicii veterinari pornesc prin judeţ cu un cabinet medical mobil, intervenţia fiind gratuită. Există şi sancţiuni drastice ce pot fi aplicate pentru cei care abandonează animalele. Cei care sunt prinși riscă amenzi contravenţionale între 1000 și 12.000 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here