Gorj: Asfalt pentru unii, gropi pentru alții

0
357

Beneficii pentru unii, nervi întinşi la maximum pentru alţii. Este situaţia cu care se confruntă proprietarii de cabane din Rânca, dar şi turiştii în fiecare an. Iarna se apropie, iar turiştii vor ajunge în staţiune într-un număr tot mai mare pe perioada sezonului de schi. Problema este legată de infrastructura staţiunii. Şi cum Rânca este administrată de 2 primării, una dintre ele a reuşit să îşi asfalteze o parte dintre drumuri, însă acest lucru nu este suficient. Căile de acces către unităţile de cazare arată ca după bombardament.

”Sunt gropi atât de mari încât poţi să îţi spargi baia pe acolo, distrugi maşina, o faci praf. Iarna nu mai vezi pietrele. Este şi foarte inclinat, iar mașina pierde aderenţa. Gheaţă, zăpadă, imposibil de ajuns la cabane”, a spus Valentin Poenaru, cabanier.

Cabanierii spun că turiştii sunt nevoiţi de cele mai multe ori să meargă pe jos cu bagajele spre cazare: ”Turiştii  nu pot să ajungă cu bagajul. Vi pe jos 200-300 de metri fără bagaj, dar dacă mai ai şi copii este mai greu. Eu toată iarna urc pe jos. Las maşina acolo jos. Este impracticabil. Nu pot să-l curăţe. O să dea în stânci. Lamele nu pot să treacă pe drum”, a mai declarat Valentin.

Nici canalizarea nu este făcută. Cabanierii au acoperit  gura unui canal cu bolovani, tocmai ca şoferii să nu îşi distrugă maşinile. Ba mai mult, au fost cazuri în care turiștii au rămas blocați cu mașinile pe timp de iarnă.

 ”Aici este canalizarea. Este o gură de canal care este spartă şi e bine că cineva a vrut să protejeze câr de cât cu o tablă şi câteva bucăţi de beton. Pe una dintre străzi este mai uşor de ajuns, dar mai greu de revenit. Dacă drumul nu este foarte bine întreţinut şi făcut, nu e nici asfaltat, atunci rămân diverse denivelări. De multe ori au rămas turiştii. Am venit şi noi, i-am ajutat şi cu utilajele de deszăpezire să iasă la strada principală pentru că turiştii dacă ar fi toți tineri, ar mai bea o ţuică fiartă şi ar împinge de mașină, dar aşa”, a spus Constantin Pănescu, liderul cabanierilor din Rânca.

Autorităţile locale vin din nou cu o promisiune şi spun că vor asfalta, dar de anul viitor: ”Perioada de depunere a documentației este de până la data de 19 ianuarie 2022. Sper ca repede să decurgă şi adjudecarea câştigătorului şi să ne apucă de lucrări în vara anului 2022”, a spus Dumitru Leuștean, primarul din Novaci.

Valoarea investiție este de peste 5 milioane de lei, investiție cu ajutorul Companiei Naţionale de Investiţii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here