Nereguli la depozitul de deșeuri de la Bălești. Va fi sesizată poliția

0
320

Nereguli grave constatate de către Corpul de control al Prefecturii Gorj la depozitul de deșeuri din Bălești. Peste o mie de oameni au semnat o petiție prin care cereau închiderea depozitului de sticlă pisată și plastic. Cetățenii au semnalat faptul că sănătatea lor este pusă în pericol din cauza poluării ce se produce.

În urma controlului efectuat s-a constatat faptul că nu a fost respectat planul urbanistic al localității.

”Din ceea ce am constatat noi, ar exista două tipuri de probleme. Una este legată de emiterea autorizației de construire. Nu s-au respectat prevederile din planul urbanistic al comunei. Astfel de activități, așa cum este și depozitul de la Bălești, trebuie să se desfășoare într-o zonă industrială. În planul urbanistic al acești localități, zona în care se desfășoară activitatea este una pentru instituții publice și servicii. Comisia consideră că pentru o activitate nouă pe care urmează să o desfășoare titularul unei activități autorizate din punct de vedere al mediului, este necesară parcurgerea procedurii pentru emiterea unei autorizații noi și nu revizuirea acesteia”, a spus prefectul de Gorj.

Nereguli au fost depistate și la certificatele de urbanism care au fost eliberate de Primăria Bălești. S-a mai descoperit faptul că, în anii 2018 și 2019, au fost înscrise destinații diferite pentru același amplasament. Prefectul spune că, din acest motiv, raportul de control va fi înaintat organelor de cercetare.

”Din analiza certificatelor de urbanism eliberate de către Primăria Bălești după emiterea autorizației de construire, respectiv certificatul de urbanism, se constantă că pentru același amplasament sunt înscrise destinații diferite. Astfel, raportul de control al prefectului va fi înaintat organelor de cercetare competente”, a mai afirmat Corneliu Răducan Morega.

De asemenea, Direcția de Sănătate Publică Gorj nu deține date care să arate că localnicii din Bălești au fost afectați de poluarea produsă de acest depozit de deșeuri.

”Referitor al punctul de vedere al DSP Gorj, precizăm că instituția nu are datele necesare din care să rezulte că prin activitatea desfășurată la punctul de lucru, a afectat  starea de sănătate a populației din zonă. Prin autorizația de mediu nu au fost cuantificate cantitățile de deșeuri reciclate și nici stocurile rezultate. Nu s-au putut justifica cantitățile mari de deșeuri achiziționate de la diverse persoane fizice din alte județe”, a mai notat prefectul.

Comisia de control a lăsat și mai multe recomandări de care depozitul trebuie să țină cont: ” Trebuie să emită o nouă autorizație de mediu de către APM Gorj, cu reglementarea strictă a cantităților de deșeuri reciclate. La emiterea noi autorizații de mediu să se stabilească, pe fiecare tip de deșeu și pe fiecare agregat sintetic în parte, capacități de stocare cât mai restrictive, care să reducă posibilitatea oricărui tip de poluare”, se mai arată în raportul Corpului de Control al Prefecturii Gorj.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here