Planul de restructurare a CE Oltenia! Statul român vinde 20% din companie

0
231

Statul român s-a angajat să vândă 20% din Complexul Energetic Oltenia până la 31 decembrie 2026, se arată în Planul de Restructurare a Complexului Energetic Oltenia, aprobat de Comisia Europeană la finele lunii ianuarie şi publicat luni pe site-ul Comisiei, arată Agerpres.

Pe 20 decembrie 2020, România a notificat Comisia Europeană cu privire la planul de restructurare a companiei, în februarie 2021 Comisia a început o investigaţie pe această temă, iar pe 26 ianuarie 2022 a fost aprobat planul. Este vorba despre costuri totale de 3,9 miliarde de euro, până în 2026, din care 2,5 miliarde de euro reprezintă ajutor de stat.

Principalele măsuri de restructurare includ renunţarea la cărbune, separarea centralei de la Craiova într-o entitate juridică distinctă (care se va asocia ulterior cu o entitate a primăriei), reducerea de personal, excelenţă operaţională şi management performant, digitalizare şi renunţarea la activele care nu sunt de bază.

La finalul perioadei de restructurare, 20% din pachetul de acţiuni deţinut de stat va fi vândut în piaţă. Până acum nu s-a stabilit prin ce modalitate, dacă va fi pe bursă sau nu.

Complexul Energetic Oltenia este deţinut de statul român, prin Ministerul Energiei, cu o participaţie de 78,5%, şi de Fondul Proprietatea, 21,5%, conform Radio Infinit.

Compania are în vedere realizarea unor centrale pe gaz în ciclu combinat de 1.325 de MW (gata în anul 2026) şi a unor parcuri fotovoltaice de 735 de MW (gata în 2024), care să înlocuiască actualele capacităţi pe lignit. Totuşi, planul prevede ca două grupuri de la Rovinari şi unul de la Turceni să rămână în rezervă de capacitate până în 2030, respectiv 2029, adică să poată utiliza cărbune pentru a produce energie în caz de nevoie. Cele trei grupuri au o capacitate totală de circa 1.000 de MW.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here