Țigările și alcoolul, mai scumpe începând de astăzi. Ce taxe mai cresc de la 1 august

0
167

Majorarea accizelor la tutun și la alcool, taxarea progresivă a veniturilor din jocuri de noroc și suprataxarea muncii part-time sunt câteva dintre modificările la Codul Fiscal care intră în vigoare de la 1 august, scrie libertatea.ro.

Astfel, în cazul țigărilor, care se vor scumpi de la 1 august, acciza totală se majorează de la 563,97 lei/1.000 de ţigarete la 594,97 lei/1.000 de ţigarete. Totodată, de la 1 august se majorează acciza la alcool, prin urmare, și la bere. Potrivit directorului general al Asociației Berarii României, care reunește cei mai importanți producători de bere – Bergenbier, Heineken, Ursus -, acciza crește cu 20%.

De asemenea, munca part-time va fi supraimpozitată de la 1 august. Astfel, pentru un contract de muncă de acest tip, angajatorul va trebui să achite taxe la nivelul salariului minim. În acest context, există temeri că ar putea crește munca la negru, iar firmele mici s-ar putea închide.

În ceea ce priveşte veniturile din jocuri de noroc, cotele de impozit vor fi modificate progresiv de la 1 august, astfel: 3% până la 10.000 de lei inclusiv, 300 de lei + 20% pentru ceea ce depăşeşte suma de 10.000 de lei și 11.650 de lei + 40% pentru ceea ce depăşeşte 66.750 de lei.

Totodată, de la 1 ianuarie va creşte şi impozitul pe proprietăți, dar se va majora şi impozitarea chiriilor pentru proprietari, adică aceştia vor plăti 10% din suma efectivă încasată, după ce a fost eliminată facilitatea de scutire a impozitului pentru 40% din veniturile încasate.

Tot de la 1 ianuarie 2023, TVA se va majora de la 5% la 9% pentru cazarea în hoteluri, dar și pentru mesele la restaurant și serviciile de catering.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here